Скъпите жилища прогонват американците към Европа

Скъпите жилища прогонват американците към Европа

Лисабон, Португалия. Снимка: pixabay.com

Все повече американци се местят в Европа, прекосявайки Атлантическия океан заради растящите разходи за живот, надутите цени на жилищата, поскъпващия долар и политическите сътресения у дома, съобщава Bloomberg.

Италия, Португалия, Испания, Гърция и Франция са сред най-популярните дестинации. Sotheby’s International Realty казва, че заявките на американци да се преместят в Гърция са нараснали с 40% през периода април-юни на годишна база. Във Франция и Италия търсенето от страна на американци е най-високото от поне три години, посочва специалистът в Knight Frank Джак Харис. А американците формират 12% от приходите на Sotheby’s в Италия през първото тримесечие спрямо само 5% преди година.

Пенсионерите и богаташите традиционно са основните американски купувачи на имоти в Европа. Но относително евтините жилища – особено в по-малките градове – и засилването на работата от вкъщи направиха континента привлекателен за по-широк кръг от хора, включително онези, които са по-млади се оказват изтикани от жилищния пазар у дома заради цените.

Растящата престъпност в някои американски градове и политическите разделения също карат американците да гледат отвъд океана в търсене на по-спокоен живот, подкрепен от еврото, което спадна до паритет спрямо долара за пръв път от над 20 години.

Животът е прекрасен

За базираната в Атланта 40-годишна Стефани Синклер купуването на дом в Италия е дългогодишна мечта, която се сбъдва през април.

Плащайки 3 хил. долара месечно за наем на къща с 4 спални за себе си и сина си в Атланта, за нея е невъзможно да стане собственик заради изстрелялите се нагоре цени, макар че вече има налични 300 хил. долара кеш.

Насочва се към Италия – страна, която винаги е обичала, и успява да купи близо 300 кв.м къща в Мусомели, Сицилия, както и по-малък дом в съседство и витрина от 75 кв.м – всичко за 60 хил. евро.

„Никога не бих се оглеждала за покупка в Италия, ако пазарът в САЩ не беше толкова полудял“, казва Стефани Синклер, която е предприемач. Тя планира да работи дистанционно и си представя прекрасен живот с хубава храна и вино заедно с добър литературен клуб и арт пространство, за което планира да използва витрината си, „подобно на арт сцената в Париж през 20-те години на миналия век“.

Средната цена на жилище в Атланта достигна 404 575 долара към 30 юни, което е с 19% повече на годишна база, а имот от 300 кв.м в региона Палермо в Сицилия струва средно 86 560 евро, сочат данни на имотните платформи Zillow и Idealista.

“Нарастващите разходи за живот направиха по-скъпо да се живее в който и да е голям американски град, отколкото в европейски“, казва Майкъл Витковски, вицепрезидент на базираната в САЩ консултантска компания ECA International. “Високите цени на жилищата, както и силният американски долар и политическите напрежения все допринасят за нарастващата привлекателност на Европа“.

Да се пенсионираш на 50

Разбира се, невинаги е лесно да се решиш да се преместиш в друга страна. Има изисквания за виза, а данъчната ситуация може да бъде сложна и скъпа. САЩ облагат с данъци всички граждани, независимо къде живеят, а да работиш отдалече за американска държава, докато си в друга страна, може да създаде главоболия за служителя и работодателя.

За да реши част от тези проблеми, Италия ще започне да предлага визи за дистанционни работници за чужденци по-късно тази година, която Синклер се надява да получи. Правителството въведе и програма през 2019 г. за продажбата на жилища за 1 евро в селски райони на чуждестранни купувачи, които ще платят за ремонта им и ще засилят местната икономика.

Първоначално привлечена от жилищата за 1 евро, 47-годишната Катлин Кърк от Маями купува къща на три етажа и с три спални отново в Мусомели за 37 хил. евро миналия ноември. Планирайки да се пенсионира след 2 години, служителката във вътрешна сигурност иска да се премести в страна, където ще може да живее комфортно с държавна пенсия.

„Мога да се пенсионирам на 50 и все още да имам добър живот, изпълнен с пътувания и добра храна“, казва Кърк. „Не много хора могат да направят това“.

Разходи и сигурност

Иберийският полуостров също е станал популярна дестинация. Броят на американците, пребиваващи в Португалия, е нараснал с 45% през 2021 г. на годишна база, сочат правителствени данни. В Испания, където е най-голямото американско население в Европа, броят на родените в САЩ жители се е увеличил с 13% между 2019 и 2021 г., а търсенето продължава да расте тази година, посочва Алехандра Ваноли, управляващ директор в испанската имотна агенция Viva.

За да привлекат купувачи, Португалия и Испания предлагат т.нар. „златни визи“, програми, които дават право на пребиваване въз основа на първоначална инвестиция от съответно 350 хил. и 500 хил. евро.

За 37-годишната Джейми Диксън преместването в Португалия от Лос Анджелис миналия юли заедно със 7-годишната си дъщеря и съпруга си е направило възможно да се прехвърли на дистанционна работа и да получи виза за постоянно пребиваване, което е изисквало договор за жилище под наем, банкова сметка и здравна застрахова в страната.

Първоначално живеейки в мобилно жилище с две спални в Малибу, Калифорния, директорът по операциите в технологичен стартъп не е можела да си позволи да си изпълни мечтата за закупуване на земя заедно с приятели, за да изградят общ жилищен район в Лос Анджелис.

Нова дистанционна работа ѝ е позволила да напусне града и да се премести в апартамент с три спални и три бани с частен открит покрив за 2000 евро месечно в Кашкайш, крайбрежен град с голямо емигрантско население.

Освен евтиния начин на живот Диксън казва, че семейството ѝ сега има достъп до по-широка многоезична международна общност и по-малко стрес, свързан с престъпност или политика.

„Насилието е нараснало толкова много в САЩ“, казва тя. „Исках да дам на детето си нормално детство“.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)