Славчо Велков: Как така на преговорите на Гинка за ЧЕЗ в Прага не присъства посланикът?

„Фирмата „Инерком“ уведоми КЗК днес, че започва процедура по концентрация по закона за защита на конкуренцията, с което тя предприема стъпка за искане сделката да бъде призната за редовна. Ако се обяви за законна, тогава ще се пристъпи към финализиране на сделката. КЕВР може да се произнася едва, след като се финализира сделката.“ Това заяви депутатът от „БСП за България“ в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

[ad id=“225664″]

„Ако сделката се обяви за законна, регулаторът КЕВР ще може да се произнася“, смята той.

„Парламентарната комисия, създадена днес, е необходима, защото при изслушването в парламента фирма „Инерком“ не успя да каже с какви собствени капитали разполага за тази сделка“, обясни Славчо Велков. Според него не е станало ясно дали Банката за развитие е проявила интерес към сделката и какъв точно документ е дала. „Ако банката е знаела, а тя е държавна, знаело е и правителството“, обърна внимание депутатът от „БСП за България“.

[ad id=“237001″]

„Освен това фирмата не можа да даде приемлимо обяснение с какво ще обезпечи този огромен кредит, защото не може да го обезпечи с активите. Всичко ще отиде към разход от половин милиард лева и то при тежки обстоятелства – при водене на арбитраж“, посочи Славчо Велков. Според него трябва да се обясни как така сделката става сега, а се плаща след девет месеца.

[ad id=“238430″]

Запитан редно ли е парламентът да се занимава със сделка между две частни фирми, Славчо Велков припомни, че става дума за стратегическо предприятие.

„На преговорите в Прага Гинка Върбакова участва без посланик, без хора от българската държава“, каза той. „Зад парите, които ще бъдат платени стои някой друг“, смята Велков.

„Собственичката на „Инерком“ беше в Прага почти една седмица и постоянно излизаше информация, че тя преговаря от името на държавата. Значи тя е натоварена с огромно доверие от българската държава, ако е така възниква въпросът, който стои зад тази сделка, каза Велков. Върбакова стои зад тези сделка, но зад парите, с които ще се осъществи тази сделка, стои някой друг“, каза Славчо Велков.

[ad id=“218001″]

Славчо Велков коментира и думите на турския президент Реджеп Ердоган, който включи Кърджали в „духовните граници“ на Турция. Това е тест за реакция, който периодично прави Ердоган.

Това се случва преди срещата във Варна, обърна внимание депутатът. На 26 март в морската ни столица има среща, на която ще бъдат президентът Ердоган, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов. Заради тази среща и връзките с г-н Ердоган, външното ни министерство е търпеливо. Позицията му цели да не бъде ядосан г-н Ердоган преди срещата във Варна, смята Славчо Велков.

[ad id=“263680″]

Соцдепутатът отговори и на въпроси за шпионския скандал между Лондон и Москва. „Изгонването на руските дипломати ще доведе до реципрочна мярка – такава е практиката“, каза той. Но бе скептичен, че ще бъде доказана руска връзка.


image0 (9K)