Световни новини

След доставките от Русия: Унгария получи ваксини и от Китай

Разтоварването на китайските ваксини на летището в Будапеща.

Унгария е първата държава от Европейския съюз, която започва да използва ваксина срещу коронавируса, произведена в Китай, предаде БТА. Самолет с 550 000 дози от ваксината, произведена от държавната китайска компания „Синофарм“, се приземи в Будапеща с полет от Пекин.

Това е е достатъчно за ваксиниране на 275 000 души с препарата, който се прилага на две дози, обяви на пресконференция представител на Националния център по обществено здравеопазване.

През следващите 4 месеца Унгария очаква да получи общо 5 милиона дози от ваксината на „Синофарм“. Будапеща търсеше начини да купи ваксини от държави извън програмата на ЕС за общи поръчки. Според унгарското правителство забавянето в тези доставки води до загуба на човешки живот.

Ваксината на „Синофарм“, за която разработчикът й казва, че има близо 80 на сто ефективност, вече се използва в Сърбия. Унгария договори също купуването на 2 милиона дози от руската ваксина „Спутник V“. Миналата седмица тя започна да се използва в Будапеща.

Русия и Китай не са подали документи в Европейската агенция по лекарствата за разрешение за употреба на техните ваксини на територията на ЕС.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400,  Washington DC 20036.

 

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Верижна катастрофа в тунел „Люлин“

Движението е спряно...

53 минути ago

Шефът на здравната комисия в НС съди журналист

Проф.Костадин Ангелов го обяви във фейсбук...

2 часа ago

Очакванията за изпитите тази година: Резултатите ще са същите

Опростяването на учебния материал нямало да промени нищо...

2 часа ago

Как да свалите килограми след 40: 14 сигурни начина

Възрастта има значение и когато става въпрос за вталяване...

3 часа ago
image0 (9K)