След срещата на Борисов с Радев, Заев потърси помощ от Ципрас, двамата искат от ЕС дата за преговори със Скопие

Зоран Заев и Алексис Ципрас

Македонският премиер Зоран Заев предприе друг подход към членството на Северна Македония в ЕС. След като вчера президентът Румен Радев и Бойко Борисов се срещнаха и се договориха за мерки срещу Скопие, ако не склони да приеме историята, Заев потърси помощ от Гърция. Заедно с лидера на основната гръцка опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас те призоваха Европейския съюз да определи дата за започване на присъединителни преговори със Скопие през октомври, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

По време на срещата си в понеделник следобед Заев и Ципрас заявиха, че двете страни са преодолели национализма и политическия егоизъм чрез подписването на Преспанския договор за името на Македония през лятото на 2018 година, когато Ципрас беше министър-председател на Гърция и „е време за ЕС да направи същото, като даде зелена светлина за започване на присъединителни преговори със Северна Македония“.

Бившият гръцкия премиер е в Скопие за да участва на организираната от списание Economist конференция с име „Среща на върха на Западните Балкани – Увеличаване на инерцията за европейска интеграция“. Във вторник Ципрас ще говори на мероприятието за следващите стъпки в европейската интеграция на региона и ще обсъди сделката за името със Заев и бившия председател на европейския парламент Мартин Шулц.

Faktor.bg


image0 (9K)