След срещата в Брюксел и Австрия затяга мерките срещу К-19

„Макар че броят на заразените намалява, наложително е да бъдат продължени мерките срещу COVID-19. Равнището на инфекцията е все още много високо и „ни чака трудно време през януари, февруари, март“, заяви след завръщането си от Брюксел австрийският канцлер Себастиан Курц.

За Коледа остават вече оповестените правила – на 24 и 25 декември се разрешава да се събират до десет възрастни плюс деца, без значение е броят на домакинствата.

Между Коледа и Нова година ограниченията влизат в сила отново и допустимият брой на възрастните, които могат да се срещат, е шест, а домакинствата са до две. Това ограничение на броя на лицата остава в сила и на Нова година, като новото е, че се разрешава напускане на дома в новогодишната нощ.

Носенето на маски става задължително и на открито – на местата, където се струпват повече хора, например по търговските улици и навсякъде, където не може да се спазва необходимата дистанция. Задължителни стават маските и на работните места, където дистанцията между работещите не е осигурена.

Федералното правителство и правителствата на отделните провинции са се споразумели за едновременен старт на второто доброволно тестване на населението.

След втория масов тест ще се въведе понятието „райони-горещи точки“, където броят на новозаразените на 100 000 през последните седем дни е висок, и ще се извършват масови тестове в тези райони. Каква ще е границата за определяне на „гореща точка“ ще се изясни през идните дни.

Предстои определянето на определени професионални групи, които след 8 януари ще се тестват всеки две седмици – например служители в болници, учители, масажисти. Тестването на тези групи ще е задължително.

„Тестовете ще се правят с цел предотвратяване на ново драстично нарастване на заразените“, подчерта Курц.

epicenter.bg

 


image0 (9K)