Служебният кабинет разреши износа на руски петролни продукти за Украйна

Служебният кабинет разреши износа на руски петролни продукти за Украйна

Служебното правителството реши на последното си заседание в сряда да позволи износа в Украйна на нефтопродукти, произведени от руски суров нефт.

В началото на декември служебният кабинет разреши на бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ да изнася продукти от преработен руски петрол до 5 март 2023 г.

Успоредно с това, тогава кабинетът на Гълъб Донев отмени забраната за износ на нефтопродукти, произведени от руски нефт от 5 декември, наложена от правителството на Кирил Петков. Тогава влезе в сила европейско ембарго над вноса на руски суров руски петрол по море, като продължение на санкциите срещу Русия заради военната инвазия в Украйна.

От 5 февруари се разрешава износът на нефтопродукти за Украйна, както и износът на определени рафинирани нефтопродукти, получени от руски суров нефт, внесен въз основа на получената дерогация за трети държави, съобщиха в сряда от Министерския съвет.

Това е необходимо, за да се ограничат рисковете за околната среда и безопасността, тъй като подобни продукти не могат да бъдат съхранявани безопасно на територията на страната, казаха още от кабинета.

Сред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна, са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива.

На 13 януари парламентът забрани износът на суров нефт с произход от Русия, както и на горивата, получени от преработката му в България.

Изключения се правят при продажбата, доставката, трансфера и износа на нефтопродукти за Украйна, при условие че са предназначени само за употреба в Украйна и не се цели заобикаляне на забраните.

С промяна в друг закон нефтеният пристанищен терминал “Росенец”, контролиран от “Лукойл”, беше върнат под контрола на държавата и беше забранено даването на концесия на обекти от критичната инфраструтура, свързани с транзит на нефт и нефтени продукти от Русия.

През май миналата година България получи специално изключение (дерогация) от ембаргото на ЕС върху вноса на руски нефт, което важи до края на 2024 г.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)