ИЗБРАНИ

Сметища пламнаха в цяла България

В Свищов е обявено бедствено положение до петък заради пожар на сметището. Междувременно пламна склад за отпадъци в Ботевград. Пожар на незаконно сметище стана причина и за пожара под моста на автомагистрала „Струма“ край Дупница преди седмица.

До петък трябва да бъде напълно потушен пожарът на старото сметище в Свищов, който избухна преди пет дни. Нови огнища няма, но старите продължават да тлеят.

60 пожарникари и доброволци денонощно гасят терена. Няма опасност нито за близката вилна зона, нито от обгазяване на града. След направения първоначален оглед от полицията и пожарната има съмнения, че сметището е подпалено умишлено. То ще бъде рекултивирано веднага след изтеглянето на пожарните оттам.

В 16 ч. днес бе подаден сигнал и за пожар в склад за отпадъци в Ботевград. На място са изпратени 6 пожарни екипа. Това съобщават от пресцентъра на пожарната. Според тях опасност за населението няма. В горящите помещения има части от автомобили и пластмаса, заради което има силно задимяване в района. Засегнати са 400 кв метра площ.

Пожар на нерегламентирано депо за отпадъци стана причина и за затварянето на автомагистрала „Струма“ край Дупница. пожарът доведе до щети по конструкцията на едно от съоръженията на автомагистрала „Струма“, временно затваряне на 10-км участък от нея за ремонтни дейности и пренасочване на целия трафик в посока София – Кулата и обратно по обходен маршрут край град Дупница.

Днес Окръжната прокуратура в Кюстендил е повдигнала обвинение на собственика на фирмата, която управлявала депото, съобщиха на съвместен брифинг говорителят на Главна прокуратура, Румяна Арнаудова и окръжният прокурор на Кюстендил, Камелия Стефанова. Наложената мярка за неотклонение е „парична гаранция“ от 5000 лева. Ако обвинението бъде доказано, санкцията предвидена по закон е от 2 до 8 години затвор.

Говорителят на главния прокурор Арнаудова каза, че има предписание от РИОСВ – Перник от 23 май 2019 година за премахване на отпадъците от мястото където са. „Срокът е изтекъл 14 дни преди пожара“, допълни Арнаудова.

Собственикът на депото обясни преди дни, че бил принуден да складира отпадъците под моста на магистралата, тъй като всички депа в района отказали да приемат боклука поради липса на свободно място.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Пътят от София до Самоков: Осеян с ями, шофьори пукат гуми

В Helpbook получихме сигнал за вандалско поведение от деца...

12 минути ago

Вдигнаха „Спартан“ за спешен пациент от Варна до София

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена обстановка...

един час ago

Круиз за нудисти примамва с 11 дни голо хоро и връщане в рая

Пасажерите трябва да са наметнати на пристанищата...

един час ago

Откриха огнище на птичи грип във ферма за патици

То е в обект в хасковското село Константиново...

2 часа ago

Вдихнаха „Спартан“ за спешен пациент от Варна до София

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена обстановка...

3 часа ago
image0 (9K)