Здраве

Снегът и студът правят очите по-уязвими

През зимата очите ни са изложени на вредното въздействие на ниските температури и УВ – лъчите. Това налага по-усилени грижи и профилактика.

[ad id=“263680″]

Пациентите често смятат, че през лятото слънцето ни пречи най-много. Вероятно заради това, че прекарваме много време на открито. Стига ни обаче една разходка през зимен слънчев ден, за да усетим как ни влияят слънчевите лъчи и през зимата. Причината за това е, че 85% от ултравиолетовите лъчи се отразяват от снега почти двойно повече, отколкото от пясъка на плажа.

През зимата по-малко се грижим за защита на очите си от слънцето.

По време на студените дни УВ-B лъчите могат да предизвикат моментно влошаване на зрението, изразяващо се в дразнене и сълзене. Тези симптоми могат да продължат дори няколко дни. По-опасни са обаче УВ-А лъчите, които проникват по-дълбоко в окото. Те не предизвикват нито изгаряне, нито сълзене, а резултатът от тяхното действие се проявява след години. Особено застрашени са пребиваващите продължително във високите части на планините – алпинисти, скиори, планински спасители и др. Изследвания потвърждават, че УВ-А лъчите след време могат да доведат до поява на катаракта и дегенерация на макулата.

[ad id=“218001″]

Друг фактор, влияещ на очите ни, е студеното време. Голямата разлика между температурата навън и отоплените помещения предизвиква дразнене и сухота в очите през зимните месеци. Вятърът също ускорява изпаряването на сълзите и те не защитават роговицата достатъчно добре. В резултат на това пациентите съобщават за сърбеж, болка, замъглено зрение, парене, сълзене и др.

Няколко лесни стъпки за преодоляване на тези симптоми:

1. Повишете влажността в дома си. През зимните месеци отоплителните уреди в дома водят до намалена влажност на въздуха. Достъпни за употреба са овлажнителите за въздух, но лесен вариант е и поставянето на съд с вода върху радиатора или печката.

2. Пийте повече течности за подобряване на общата хидратация на организма, която също страда през зимата.

3. Увеличете приема на риба и Омега-3 мастни киселини. Важен компонент от слъзния филм е т.нар. липиден слой, който забавя изпаряването на сълзите. С консумирането на риба се подобряване функцията на мастните жлези в клепачите, а от там се подобрява и слъзният филм.

4. Преди излизане навън поставете затоплен компрес върху клепачите си. При студено време т.нар. слъзни точки, през които се оттичат сълзите към носната кухина, се свиват и това допълните засилва сълзенето.

5. Използвайте изкуствени сълзи при нужда.

6. Редовно посещавайте очния си лекар, за да следите състоянието на очите си.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Ботев и ЦСКА 1948 с реми в битката за седмото място

Двата отбора не си вкараха гол на "Колежа"...

2 часа ago

Таро прогноза за 6 – 12 май

Ето какво показват таро картите...

3 часа ago

Арх. Здравков: ЦСКА все още няма разрешително за строеж

Жалба бави издаването му за строеж на новия стадион...

4 часа ago

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

6 часа ago
image0 (9K)