Политика

„Сова Харис“: ГЕРБ и БСП са с изравнени позиции в навечерието на изборите за Европарламент

БСП и ГЕРБ са с изравнени сили в навечерието на изборите за Европейски парламент, сочат данните от изследване на политическите нагласи в България на „Сова Харис“. То е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Проведено е от 16 до 22 ноември сред 1000 души над 18-годишна възраст.

21.6% от запитаните отговарят, че ще гласуват за ГЕРБ, 21.3% – за БСП, за ДПС – 5.8%. Обединени патриоти събират 4.1% доверие, „Воля“ – 1.9%, Демократична България – 1.5%, АБВ и СДС – по 0.9%, Реформаторският блок – 0.4%.

За „друга партия“ биха дали гласа си 1.4 на сто от запитаните. 14.6% декларират, че няма да гласуват.

Премиерът Бойко Борисов се ползва с най-голяма доверие сред политическите лидери (34.4% заявяват, че му имат доверие срещу 54.8%, които казват, че му нямат доверие), следван от Корнелия Нинова (28.2% доверие срещу 61.7% недоверие) и Красимир Каракачанов (18.8% доверие срещу 64% недоверие).

Засега бариерата от над 6% за излъчване на представител в Европейския парламент преминават само трите утвърдени политически субекта: ГЕРБ, БСП и ДПС.

45,3% от запитаните отговарят, че са сигурни, че ще гласуват. 23% се колебаят или няма да отидат до урните.

Изследването сочи още, че повече от половината граждани – 57.2% следят протестите и ги подкрепят. Само 15.1% отговарят, че ги следят, но не ги подкрепят. 42.3 на сто от запитаните отговарят с „да продължат протестите и натискът на улицата“ на въпроса „какво смятате, че е по-добре да се случи“. Малко по-малко – 40.1% смятат, че предпочитат „ситуацията да се нормализира и институциите да си поемат ролите“.

Изборите за Европейски парламент са толкова важни поради факта, че самата Европа е на кръстопът. А пътят, по който ще тръгне Брюксел с новия парламент, ще бъде от решаващо значение за България. За страната ни беше важно да проведем успешно първото си Европредседателство и да покажем на партньорите си колко е ефективна за нас кохезионната политика. С тази задача правителството на Бойко Борисов се справи успешно. В новия 5-годишен мандат на Европейския парламент обаче ще се изправим пред сериозни предизвикателства, които ще изискват и нови решения за страната ни.

Очевидно е, че опозицията у нас сега е много по-добре подготвена в сравнение с парламентарните избори през 2017 г. Кой – управляващи или опозиция – ще успее да приведе по-силни аргументи в своя полза, ще трябва да установим в периода до изборите на 26 май 2019.

Макар че до изборите за Европейски парламент остава около половин година, ние вече се намираме в предизборна обстановка. Резултатите от последното национално социологическо проучване на „Сова Харис“ показват, че е изравнена подкрепата за двете най-масови партии. Разликата е в рамките на допустимата стохастична грешка. Имайки предвид, че на този вид избори активността е традиционно по-ниска, можем да предположим, че и този път до урните ще отидат по-малко от заявилите, че ще гласуват, избиратели. Но дори и да вземем гласовете само на твърдо решилите да гласуват, паритетът пак се запазва.

Засега бариерата от над 6% за излъчване на представител в Европейския парламент преминават само трите утвърдени политически субекта: ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според резултатите, хипотетично съществуват още три възможности за сформиране на коалиции, които биха могли да преодолеят изборния праг.

Едната е ако се появи субект, който да консолидира гласовете на дясно-либерално настроените избиратели, които сега са разпиляни в различни посоки.

Втората е около контрукцията на Обединените патриоти, които обаче са вътрешно разпокъсани и в момента се намират в нисходяща тенденция, свързана с участието им в управлението.

Третата може да възникне на основата на подкрепата за партия „ВОЛЯ“, съчетана с други политически сили и с евентуалното присъединяване на партията на Волен Сидеров, ако той излезе от съюза с Обединените патриоти.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

София Прайд 2024 се мести на площад „Батенберг“

Шествието за човешки права ще се състои на 22 юни...

2 минути ago

Минчев за казуса с Корал: Много шум за нищо

Преговорите след изборите ще са трудни, не невъзможни...

11 минути ago

Условията за туризъм в планините добри, но само до обед

Следобед се очакват валежи и гръмотевични бури...

37 минути ago

Диана Русинова срещу нововъденията по „Витошка“ и „Патриарха“

Използването на обикновена боя за маркировка е недопустимо...

40 минути ago

Задържаха наквасен до козирката шофьор, промилите – 4,25

Той е бил спрян на пътя Приморско - Созопол...

43 минути ago

Листата на ПП-ДБ за 27 избирателен район-Стара Загора

Листата на ПП-ДБ за 27 избирателен район-Стара Загора, съобщиха за ЗАРАТА 1.Радослав Рибарски - Народният…

53 минути ago
image0 (9K)