“Софарма“ АД с 1% спад на продажбите през юли

“Софарма“ АД с 1% спад на продажбите през юли

Автоматизирана складова система KNAPP Снимка: Софарма Трейдинг АД

“Софарма“ АД отчита 1% спад на продажбите през юли 2021 г. на годишна база, съобщи компанията чрез „Българска фондова борса“ АД. В това число има 1% ръст на продажбите на вътрешния пазар и 2% спад на износа.

За седемте месеца на 2021 г. спадът е с 20%, в това число 8% ръст на вътрешния пазар и 33% спад на износа.

Печалбата на фармацевтичната компания се сви с 40% през първото полугодие, след намаление на приходите от продажби и на тези от дивиденти.

В същото време дъщерната компания „Софарма Трейдинг“ АД съобщи, че в дистрибуционния си център в София стартира нова система за съхранение и обработка на поръчки KNAPP OSR.

OSR е най-ново поколение автоматизирана система на австрийския производител KNAPP. Тя е проектирана така, че да бъде използвана както за управление и съхранението на артикули, така и за по-бързата и ефективна обработка на клиентски поръчки. С внедряването ѝ „Софарма Трейдинг“ добавя нови 900 линии за поръчки на час, като общият капацитет за обработка на поръчки в складовата база на компанията в София вече достига 3 500 линии за един час.
В същото време, новата система позволява на „Софарма Трейдинг“ да разшири портфолиото си от продукти, като капацитетът за съхранение на складовата база нараства с 15 хил. локации. С имплементацията ѝ компанията прави и сериозна крачка в повишаване сигурността на доставките и дори и най-малките поръчки вече ще бъдат доставяни в специални транспортни кутии – тотове.

Сред предимствата на КNAPP OSR е постигането на още по-добра синергия между логистичния капацитет и операциите на компанията в ритейл сегмента. Така, като част от цялостния процес по внедряването му, е изградена и специална станция за опаковане в крайна търговска опаковка на поръчки, направени през онлайн канала www.sopharmacy.bg.
„Софарма Трейдинг“ АД притежава две от най-модерните автоматизирани системи за складово управление и дистрибуция на лекарствени продукти на Балканския полуостров, внедрени в логистичните центрове на компанията в София и Варна. Към днешна дата складовите ѝ площи в страната включват 16 708 кв.м. и над 10 100 палето места.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по една акция в капитала на двете компании.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)