Образование

Софийският университет ще приема студенти по право и журналистика без изпит

Софийският университет „Св. Климент Охридски“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ съобщи, че тази година ще проведе само три кандидатстудентски изпита. Промяната е заради въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. На 15 май Кирил Ананиев забрани присъствените учебни занятия и допусна изключения само когато е „невъзможно тези дейности да се извършвант дистанционно“.

За учебната 2020/2021 година Софийският университет ще признава оценките от държавен зрелостен изпит за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. Министерството на образованието вече обяви, че матурите след 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни.

Софийският университет ще организира единствено кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“, и по математика II за специалностите във Факултета по математика и информатика, във Физическия факултет и в Стопанския факултет.

С оценките от изпитите по биология и химия учениците ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, във Факултета по химия и фармация, и във Физическия факултет.

Така кандидастването за право, журналистика и класически и нови филологии ще става само с оценки от матурите и диплома и за тях няма да се държи изпит.

България беше в извънредно положение от 13 март до 13 май, а след това е в извънредна епидемична обстановка заради разпространението на коронавируса. Заразените досега са 2235, а починалите са 110. По света броят на заразените вече доближава 5 милиона, а жертвите са над 300 хиляди.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

12 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

20 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

22 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

25 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

един час ago

Костадин Ангелов: Рано е да говорим за коалиции

Зрелите формации говорятслед изборите...

2 часа ago
image0 (9K)