Социалисти и „патриоти“ не подкрепиха резолюция на Европарламента срещу Русия

Владимир Путин и Алексей Навални, колаж

Европейският парламент (ЕП) прие в четвъртък две отделни резолюции срещу Русия и Беларус – първата е по повод опита за убийство на опозиционера Алексей Навални с Новичок, а втората е заради нарушенията на изборите и насилието, което властта на Александър Лукашенко използва срещу протестиращите.

Резолюцията за Русия призовава за независимо международно разследване на отравянето на Навални и призовава за усилване на санкциите срещу Кремъл. Тя е подкрепена от българските евродепутати от ЕНП и „Обнови европа“ – ГЕРБ, „Демократична България“ и ДПС. Представителите на БСП и ВМРО обаче или не са участвали изобщо в гласуването, или са се въздържали. Справката с гласуванията на сайта на Европейския парламент сочи, че Елена Йончева прави изключение и е гласувала „за“. По-късно обаче тя написа в профила си във Фейсбук, че се е въздържала.

Резолюцията за Беларус отхвърля резултата от президентските избори и казва, че европарламентът няма да признава повече Александър Лукашенко за президент след изтичането на мандата му на 5 ноември. Евродепутатите призовават за санкции и срещу виновните за насилието по улиците на Беларус.

I „Руските органи са били в основата“

В резолюцията за Русия евродепутатите осъждат „опита за убийство“ на Алексей Навални. Документът е подкрепен с 532 гласа от общо 705-местния парламент.

В текста се отбелязва, че използваната отрова, принадлежаща на вещества от групата Новичок, може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. Това силно предполага, че руските органи са били в основата на нападението. Ако все пак някой друг бъде намерен за отговорен, това също би представлявало явно нарушение на международните правни ангажименти от страна на Русия, гласи резолюцията.

Евродепутатите казват още, че опитът за убийство на Навални е част от „системни усилия за заглушаване на дисидентските гласове в Русия“. Те настояват за „незабавно започване на международно разследване“ по случая Навални и предполагаемото нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия.

Резолюцията също призовава за въвеждане на механизми за налагане на санкции, които да позволят изземането и замразяването на европейските активи на корумпирани лица, в съответствие със заключенията на фондацията на Алексей Навални за борба с корупцията.

Тази позиция е подкрепена от българските евродепутати от Европейската народна партия – Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Ева Мейдел, Андрей Новаков и Емил Радев (ГЕРБ) и Радан Кънев (Демократична България). И тримата от ДПС – Атидже Велиева-Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова, са гласували „за“.

Елена Йончева (БСП) от групата на Социалистите и демократите също е подкрепила резолюцията. Колегите й обаче не са участвали изобщо в гласуването – това са Сергей Станишев, Иво Христов, Петър Витанов и Цветомира Пенкова.

Представителите на ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са се въздържали.

I Лукашенко няма да бъде признаван

Резолюцията за Беларус е подкрепена от малко повече евродепутати – 574. Този път всички евродепутати от БСП са гласували „за“, а двамата от ВМРО отново са се въздържали.

Евродепутатите отхвърлят официалните резултати от „така наречените президентски избори“ в Беларус и казват, че след изтичането на мандата на сегашния авторитарен лидер Александър Лукашенко на 5 ноември, Парламентът вече няма да го признава за президент на страната.

Европарламентът приветства създадения неотдавна Координационен съвет като „временно представителство на хората, настояващи за демократични промени“ в Беларус. Депутатите призовават за санкции на ЕС срещу групата лица, отговорни за фалшифицирането на изборните резултати, насилието и репресиите в Беларус, включително президента Лукашенко.

В резолюцията накрая се подчертава важният принос на видни жени членове на опозицията. Текстът отбелязва, че много граждани на Беларус считат Святлана Циханоуска за победител в президентските избори и за новоизбрания президент на Беларус.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)