Социолог: Изборите дават възможност на ПП да реформира редиците

След разпада на четворната коалиция и вота на недоверие, стана ясно, че ИТН няма да подкрепят нов кабинет с премиер Кирил Петков. Експерти прогнозират, че вървим към нови избори.

Още по темата

28 юни 2022 10:52

14

28 юни 2022 10:35

21

„От гледна точка на ПП изборите са добре дошли. Те вървяха по спирала, която беше надолу и затъваха в много трудната ситуация като управляващи. Този вот на недоверие, който ги свали от власт, им даде възможност да реформират редиците, политиките, да потърсят нови партньори и след едни избори да си опитат по друг начин да влязат във властта.“ Това заяви в интервю за БНР Васил Тончев от социологическа агенция „Сова Харис“.

„Алтернатива на предсрочните избори няма“, категоричен е социологът. По думите му единствената друга възможност е ПП да формира мнозинство около себе си, ако успее да привлече още депутати от ИТН.

„Дори да се получи такъв ефект, такова мнозинство не би могло да осигури управление. Със 121 депутата няма как да поддържаш работещ парламент и да прокарваш реформи и собствена линия в политиката.“

Ако нямаше разминаване между ПП и линията на президента, тогава би могло да се говори за някаква конфигурация в рамките на този парламент, но разминаванията са много радикални – както по отношение на войната в Украйна, така и по отношение на енергоносителите, посочи Тончев.

„Линиите доста радикално се разминават. Няма как в рамките на този парламент да се получи някакво единомислие.“

И на ПП, и на БСП им трябва време, за да свършат неща, които са набелязали и на тази база протакат, отбеляза Васил Тончев за неявяването на двете формации за насрочените за вчера консултации при държавния глава, след като кабинетът „Петков“ депозира оставката си в Народното събрание.

По думите му, е очевидно, че има напрежение между двете формации поотделно, но в случая са технически нещата, които определят събитията.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)