„Спасение по DHL“. Какво знаем за ситуацията в „Левски“ и как се стигна дотук

След като сметките на фирмите, свързани с Васил Божков, бяха запорирани феновете на клуба се превърнаха в основен източник на приходи

Футболното първенство е спряно. Отборите нямат приходи от билети. А футболен клуб „Левски“ няма и спонсор, след като хазартните компании на собственика Васил Божков спряха работа, той получи обвинения от прокуратурата и се оказа в Дубай. Феновете искат помощ от премиера Борисов, който обещава държавата да помогне, но при друг собственик. Тогава се появява баскетболният треньор Тити Папазов, който обявява, че чака акциите от Дубай по DHL и скоро ще бъде… новият собственик.

Ако всичко това ви обърква, отделете няколко минути, за да се ориентирате в цялата сага около „Левски“. Какво точно се знае за състоянието на клуба, неговата собственост и кой ще застане начело?

I Как започна този път историята

Сътресенията в „Левски“ започнаха през януари, когато коалиционният партньор на ГЕРБ и част от „Обединени патриоти“ НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, според които само държавният „Български спортен тотализатор“ да може да организира лотарийни игри. Това на практика означаваше, че частните компании „Национална лотария“ и „Лотария България“, контролирани от Васил Божков, повече няма да могат да упражняват основната си дейност.

Тогава самият Божков, който чрез бизнеспартньора си Георги Попов стои и зад собствеността на „Левски“, обяви, че ако хазартните му фирми загубят лиценза си, той няма да може да продължи финансирането на футболния клуб.

В следващите дни от редица медийни информации и пресконференция, на която присъстваха и Божков и Попов, стана ясно, че срещу „Левски“ са заведени дела на стойност няколко милиона лева, както и че всеки месец от фирмите на собствениците постъпват по близо 2 млн. лева.

Десетина дни по-късно Божков се оказа извън България и получи редица обвинения от прокуратурата, сред които и за ръководство на организирана престъпна група, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Обвинения получи и самият Попов, а Министерството на правосъдието изпрати искане за екстрадиция на двамата бизнесмени до Обединените арабски емирства (ОАЕ), където те се намират.

I Опитът на феновете

Положението на Божков и Попов се отрази върху приходите на „Левски“, защото хазартните им компании се оказаха със запорирани от различни институции сметки. Така в основен източник на постъпления в касата на „Левски“ се превърнаха продажбите на билети, абонаментни карти и фен артикули, както и провеждането на благотворителни кампании.

Благодарение на мобилизацията на феновете на отбора в клубната каса постъпиха стотици хиляди левове и бе осигурено изплащането на дължимите суми към НАП за февруари, март и април. До 11 май от кампаниите за покриването на дължимото към държавата са събрани общо над 532 хил. лева.

С обявеното на 13 март в България извънредно положение обаче бе прекъсната и още една възможност за генериране на приходи – тази от билети за мачове.

I Новините за фалит и появата на Тити Папазов

От средата на март до края на април новините около клуба и неговото бъдеще намаляха, като изключение правеха някои изказвания от страна на изпълнителния директор Павел Колев. Той твърдеше, че ситуацията в клуба е тежка, но че се търсят варианти за генериране на приходи чрез сключване на договори за реклама. От клуба успяха да се споразумеят с почти всички футболисти за намаляване на заплатите им с 50 % за времето, в което футболното първенство е прекъснато.

Така през първата седмица на май председателят на националния клуб на привържениците на „Левски“ Степан Хиндлиян съобщи, че ако в следващите седмици не бъде намерено решение за финансирането на клуба, изпълнителният директор ще трябва да го обяви в несъстоятелност.

Стана известно също и че от 14 май започва да тече 30-дневен срок, в който „Левски“ трябва да обяви несъстоятелност.

Феновете пък изпратиха писмо до министър-председателят Бойко Борисов, с което поискаха помощ за „Левски“, която да се изразява в безлихвен кредит. Премиерът отговори, че ще предостави помощ за клуба, само в случай, че той смени собствеността си.

„Те имат отворена сметка, по която да могат да си продължават дейността. Ако искат кредит, ще им дадем, ще им намерим кредит. Договор за реклама също съм… Уговорили сме го с колегите“, каза в сряда Борисов.

Още през януари той се срещна с представители на феновете на клуба и им предложи собствеността да премине към тях.

Малко по-късно обаче финансовият министър Владислав Горанов опроверга премиера, заявявайки, че към този момент не съществува механизъм, по който държавата може да кредитира или да финансира футболния клуб.

Ситуацията придоби остър завой, след като в петък, след дълго мълчание, Васил Божков даде интервю пред бТВ, в което определи държавното определение като „хунта“ и пряко обвини Борисов, защото „премиерът е унищожил компаниите“, които са финансирали клуба.

На фона на размяната на думи между фенове, собственици и държава през изминалата седмица баскетболният треньор Константин Папазов – Тити обяви, че е влязъл в контакт с Божков и Попов и че след разговорите помежду им те са изказали готовност да му предадат акциите на „Левски“.

Пред бТВ в неделя Папазов обяви, че Божков му е обещал, че още в понеделник ще изпрати акциите на клуба „с пратка по DHL“ на баскетболния треньор, което би го превърнало в новия собственик на „Левски“. В интервюто Папазов не обяви как ще се осигурява финансирането на клуба занапред, нито дали ще има възможност той да може да продава или предава акциите.

I Как се взема собствеността на „Левски“

За разлика от практиката в Западна Европа и по-голямата част от света, където смяната на собствеността става чрез извършване на търговска сделка, в българския футбол, и в частност в „Левски“, собствеността се предава по-скоро като щафета.

За столичният клуб този процес започна през лятото на 2015 г., когато дългогодишният собственик адвокат Тодор Батков прехвърли малко над 86 % от акциите на клуба на бившия общински съветник от ГЕРБ Иво Тонев, приближеният до Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов и Николай Иванов, а 10 % остави на „Тръст синя България“.

В този период бяха обявени множество амбициозни планове за изграждане на клуб по европейски образец, а стъпка в тази посока беше изграждането на един от секторите на стадион „Георги Аспарухов“. Именно тогава започна и голямото трупане на дългове в търговското дружество.

Само 13 месеца по-късно клубът беше изправен пред тежка икономическа ситуация и това доведе до ново безвъзмездно прехвърляне на акциите от страна на Тонев, Ангелов и Иванов. Новият собственик на „Левски“ се оказа един от собствениците на „Виваком“ Спас Русев.

Както своите предшественици, той също обяви амбициозни планове и започна да финансира клуба чрез спонсорски договори с „Виваком“ и още няколко големи компании. Обявената тогава цел пред клуба беше той да започне да се самоиздържа, но вместо това към края на 2018 г. той отново беше изправен пред фалит, а междувременно натрупа нови дългове към различни компании, включително и към НАП.

Александър Тумпаров, Георги Попов и Михаил Тодоров

Така през март 2019 г. беше съобщено за третото прехвърляне на собствеността на „Левски“ като този път официално начело на клуба застана Георги Попов, но още тогава стана ясно, че реалният собственик е Васил Божков. В управителният съвет попаднаха още друг настоящ обвиняем – Александър Тумпаров, както и Михаил Тодоров. За изпълнителен директор беше обявен бившият директор в Българския футболен съюз (БФС) Павел Колев.

I Кой е Тити Папазов

Константин Папазов, известен с прякора си Тити, е баскетболен треньор, чието име винаги е било свързано с „Левски“. През годините той нееднократно е бил треньор на баскетболния отбор на „сините“, като също е бил треньор и на правешкия „Лукойл Академик“ и националния отбор. В края на 90-те години изпълнява и ролята на президент и треньор на баскетболния „Славия“, където малко по-рано е бил и състезател.

Интересното е, че Папазов и друг път се е оказвал в ситуация, в която му се налага да спасява спортен клуб на „Левски“, който е пред фалит заради проблеми на неговите собственици.

През 2014 г., малко преди фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), Папазов беше сред защитниците на нейният собственик Цветан Василев. Тогава баскетболният треньор твърдеше, че банкерът иска да се върне в България, за да изчисти името си и да оздрави банката.

„Благодаря ви за всичко, което сте направили за мен. България има нужда да седнете зад бюрото си. Категорично мога да заявя, че нито един лев не е взел със себе си. Всичките му пари са в банката. Нито една от фирмите, на които той е главен акционер, не са си изтеглили парите, което е доказателство че не е искал да бяга“, каза тогава Папазов пред Нова.

Между 2009 и 2014 г. баскетболният „Левски“ се е издържаше именно с пари от КТБ чрез фирмата „Велдер груп“ като по думи на Папазов затова са били дадени около 12 млн. лева.

В следващите месеци баскетболният клуб беше в затруднено положение, а през август 2015 г. Папазов обяви създаването на нов клуб „Левски 2014“, който оглави като президент, съобщавайки, че прекратява и треньорската си кариера.

В началото на 2018 г. пък спонсор на клуба се превърна „Лукойл“, чийто директор тогава все още беше Валентин Златев. Тогава основната част от финансите на хегемона в българското първенство от началото на века „Лукойл Академик“ бяха пренасочени към „Левски“. Самият Папазов стана старши треньор на отбора, а поста на президент зае бившият национален състезател Тодор Стойков.

Към момента Константин Папазов продължава да е управител на зала „Универсиада“, потвърждение за което имаше и от районния кмет на „Слатина“ Георги Илиев през януари. Той заема тази позиция като представител на „Велдер груп“, а залата е обявена за публична продан заради задължения на компанията „Валдер Билд“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)