Спасиха крака на мъж с имплантиране на стволови клетки

Спасиха крака на мъж с имплантиране на стволови клетки
Спасиха крака на мъж с имплантиране на стволови клетки

Снимка УМБАЛ „Света Марина“

Лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха крака на мъж чрез стволови клетки.

Те използваха нов иновативен подход за заздравяване на костна тъкан чрез имплантиране на костно-мозъчни стволови клетки при пациент с т. нар. болест на Чандлър. Според специалистите при това състояние, известно още като „инфаркт на костта“, се изисква неотложно оперативно лечение, тъй като болестта води до деструкция и некротизиране на тъкани в  главата на бедрената кост и може да доведе до инвалидизация на пациента, съобщава skener.news.

Методите за лечение на това заболяване са много, но в конкретния случай специалистите вземат решение да се извърши органосъхраняваща операция с използването на хибриден подход. „Иновативният метод включва почистване на кистозните образувания в бедрената глава и поставяне на специфичен костно-мозъчен преципитат, съдържащ концентрат от стволови клетки, които имат способността да регенерират тъканите“, обясни д-р Преслав Пенев от Клиниката по Ортопедия и травматология. Интервенцията се прави с цел да се възстанови бедрената глава и да се намали риска от последващо належащо ранно протезиране на пациента.

Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Димитър Райков подчерта, че новият подход е алтернатива на класическия метод за поставяне на изкуствена става при възстановителната костна хирургия.

Според проф. Райков с прилагането на този иновативен подход и комбинирането на техниките, прогнозата за възстановяване и заздравяване на костната плътност е близо 70 %. Лекарите са убедени, че подобен комплексен подход за лечение ще доведе до възвръщане на виталността на ставата при пациента.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)