Спасиха ранен турист в планината Беласица

Ранен турист, паднал в дере в планината Беласица, вече е свален от планинските спасители от Сандански и Благоевград. Близо 20 часа продължила тежката среднощна акция, която приключи благополучно.

Едва призори успели спасителите да тръгнат с пострадалия надолу към село Самуилово. Туристът ще бъде свален от планината в сравнително добро състояние.

„Акцията премина много трудно. Самият терен, по-който се спуснаха спасителите, е най-труднодостъпният в цялата планина Беласица. Туристът е паднал в дере, пързалял се е по замръзналия сняг. Мъжът има оплаквания в крайниците и ребрата. С него е бил още един турист“, обясни кметът на Самуилово Кирил Стоянов, който също участва в спасителната акция.

„Това е възможно най-трудният терен и трябваше пострадалият да бъде пренесен на ръце, а после извозен с шейна. Той има счупване н крака и болки в гръдния кош“. За наша радост, спесителите бяха на ниво и си свършиха работата по най-добрия начин“, разказа пред БНТ кметът на Самуилово.

Вчера около 11 ч двама приятели тръгнали на преход през хижа „Конгур“ по билото на Беласица. Единият се подхлъзнал и паднал в дълбока пропаст. Приятелят му подал сигнал до ПСС.

Към мястото се отправили няколко екипа планински спасители. Стигнали до него през нощта. „Теренът е изключително тежък. Наложи се да се спускаме с въжета, за да стигнем до него. Ако имаше хеликоптер, щеше да стане много по-бързо“, коментираха спасителите.

 

 


image0 (9K)