Спецпрокуратурата за случая с доктора, правил стентове и на здрави хора

Специализираната прокуратура се самосезира след разследването на журналиста на NOVA Васил Иванов. В предаването „Неделята на NOVA” показаха как лекар в държавната болница в Пазарджик взема 57 000 лева месечна заплата. Той поставял стентове както на болни, така и на здрави пациенти.

След сигнали до предаването за това как работи д-р Петър Лазов, екип на NOVA направи експеримент и изпрати хора под прикритие.

57 000 лева заплата взел кардиолог в областна болница…

Освен очевидното източване на здравната каса, по-страшното е, че слагането на стент на здрав човек, води до сериозно увреждане.

„Това е лошо, това е много лошото. Ако примерно се отчита някаква дейност, която не е извършена, се отчита и се краде Касата, поне не се наврежда на пациента. Но когато се слага стент на здрав съд, тогава рискът е много голям и тогава директно се уврежда пациента”, обясни проф. Генчо Начев, директор на Кардиологична болница „Св. Екатерина”.

Специализираната прокуратура  вече работи по разследването, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Това е от компетентността на специализираната прокуратура. Има данни и за други престъпления. Това, което ще направят и правят в момента, е да възложат на ГДБОБ спешно извършване на проверка по излъчения от вас случай. Предстои в днешния ден да се възложи проверка и на АДФИ на НАП, който ще извърши данъчни проверки на посочените от вас лекари. Ще бъде извършена проверка и на Изпълнителна агенция „Медицински одит””, заяви Иван Гешев.

Кой допуска тези безобразия в държавната болница в Пазарджик, разследващият екип разкрива в продължението, където търси отговорите от директора ѝ – Васил Вълчев.


image0 (9K)