„Спешен авариен ремонт“. Държавата ще плати 500 млн. лв. за некачествени магистрали

"Спешен авариен ремонт". Държавата ще плати 500 млн. лв. за некачествени магистрали

Половин милиард лева ще плати държавата за ремонти на некачественото строителство на четири магистрали, каза председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Венцислав Ангелов.

В интервю за бТВ в неделя Ангелов каза, че са направени проверки на Северната скоростна тангента на София и магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Марица“, като по предварителна оценка некачествената настилка по тях възлиза на около 100 км.

По думите му проверките са възложени през ноември миналата година от Министерството на вътрешните работи, заради многото сигнали за деформации по платното и големия брой катастрофи.

Изказването идва на фона на информацията, дадена вчера от главния секретар на МВР Петко Тодоров, че предстои повдигане на нови обвинения за пране на пари покрай строежа на АМ „Хемус“.

Миналата седмица беше арестуван и след това освободен под гаранция шефът на фирма „Хидростой“, свързана с ремонти и изграждане на слотове на автомагистрала „Хемус“ и Северната скоростна тангента на София – Велико Желев.

Обвинението срещу него обаче беше за нанасяне на телесна повреда на негов служител, което в последствие беше преквалифицирано в изнудване. Обвинения, свързани с ремонти и строежи на пътища не му бяха повдигнати.

През февруари министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков каза, че липсва една трета от асфалта на Северната скоростна тангента. След проверка, направена от него, се установи, че заложеният по проект асфалт трябва да е 20 сантиметра, но 6 см от него липсват.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)