Categories: България

Спешна помощ: Линейките не са закъснели за трагедията край Своге

Продължава разследването на причините, довели до тежката катастрофа, станала снощи край Своге, при която загинаха 16 души, а 18 са ранени.

[ad id=“225664″]

Състоянието на пострадалите остава тежко. Това са съобщили за програма „Хоризонт“ на БНР от болниците, в които са настанени ранените. Сред тях е и шофьорът на катастрофиралия автобус.

Проверка по случая прави и транспортното министерство. Резултатите от нея ще бъдат представени на прокуратурата.

След обяд в МВР започва съвещание с представители на всички институции, имащи отношение по проблема с пътната безопасност, на което ще се обсъдят известните досега факти и обстоятелства около тежкия инцидент.

Министър Валентин Радев разпореди психолози от института на МВР да помогнат на близките на загиналите и на пострадалите, както и на участвалите в спасителната операция – полицаи и пожарникари.

Говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска категорично отрече информацията, че линейките са закъснели. По думите й първият екип е пристигнал на мястото на катастрофата на 30-ата минута: „Първата е пристигнала точно на 30-тата минута. За последната вече не мога да кажа, нямам тази информация пред мен в момента, но пак казвам: това е път. Няма никакви над 55 минути, над 50 минути и така нататък. Бяха мобилизирани линейките на Драгоман, на Костенец, и разбира се, от София-град. Това са 15 линейки, което е огромен ресурс за нашия капацитет, които бяха концентрирани на място, работиха през цялото време. Нощната смяна също пое“.

[ad id=“263680″]

Пътят София – Своге – Мездра, на който се случи вчерашната автобусна катастрофата, е компрометиран и опасен. Това са констатирали експерти от Института за пътна безопасност в свое становище, публикувано преди дни. В интервю за БНР Богдан Милчев от Института обясни: „Констатациите са, че този път, въпреки ремонта, не е почистен. Има камъни, има дървета по него, има паднали огради, има липса на знаци, има предпазни съоръжения, които са повредени. Целият този път е компрометиран и опасен“.

Разследването на причините за катастрофата ще продължи поне 3-4 месеца, прогнозира за Георги Илиев – бивш следовател от Националната следствена служба.

„В нашата държава, както вървят нещата, в 99 процента от случаите при пътно-транспортните произшествия вината е на самите водачи. Много рядко се отчита пътната обстановка, атмосферните условия, състоянието на пътя и състоянието на моторното превозно средство, което се управлява. Всички тези неща трябва да бъдат прецизно проверени, защото ние имаме пътища, някъде магистрали, които се ползват от много хора, и на които не се обръща абсолютно никакво внимание“, обясни Илиев за националното радио.

В манастира „Рождество Богородично“, известен и като „Седемте престола“, в понеделник ще бъде отслужена панахида за загиналите в катастрофата край Своге, които са се връщали от посещение в светата обител.

[ad id=“236993″]

С решение на правителството утре – 27 август е обявен за ден на национален траур.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Очаква се повишаване на поленовата концентрация

За май дневните температури ще са над обичайните...

35 минути ago

Поискаха от Терзиев да замрази проекта за „Патриарха“

“Този абсурд трябва да спре” каза комисията по транспорт в СОС...

41 минути ago

Трайчо Трайков се разграничи от колегите си за „Патриарха“

Кметът на "Средец" се извини на софиянци за проблемите...

52 минути ago

Терзиев: Има проблем с детските градини, работим, вземаме мерки, строим

Около 9700 деца останаха без места на първото класиране...

един час ago

„Антидот на замръзналата среда“. Асен Асенов, с когото съвременният танц се качи на българска сцена

Преди 17 години благодарение него в България се появява единствен по рода си фестивал за…

2 часа ago
image0 (9K)