Спирането на социалните помощи ще бъде ли ефективно?

Това е последното предложение на управляващите за социалните помощи – да се спират за година, ако ученик има пет неизвинени отсъствия месечно или три пропуснати и неизвинени дни за месец.

Темата дискутират Мая Гешева – директор на Националната финансово-стопанска гимназия, Огнян Исаев от НПО „Ромски образователен фонд“ и Пламена Николова – програмен координатор в „Национална мрежа за децата“, предава БНТ.

Лишените семейства от социални помощи, на които децата не посещават училище, се увеличават, това отчитат от Агенцията за социално подпомагане.

Последното предложение на управляващите е социалните помощи да се спират за година, ако ученик има 5 неизвинени отсъствия месечно или 3 пропуснати и неизвинени дни за месец.

„Тази мярка не се прилага за първи път, тя съществува от повече от шест години. Единствената разлика, че в момента се увеличава срокът, за който ще се спират помощите. Аз не разбирам къде е добавената стойност на това. Когато детските (надбавки – б.р.) биват спряни за един месец, ако в следващия месец детето се появи в училище, то може да бъде подкрепено и да остане. При толкова дълъг срок на наказание (цял срок или цяла година – б.р.), шансът това дете да бъде винаги загубено от системата е много по-голям“, коментира Пламена Николова от „Национална мрежа за децата“.

Според г-жа Гешева, директор на НФСГ, трябва да бъде погледнато над този проблем от друга гледна точка. За нея образованието трябва да бъде възприемано като висша ценност. В този контекст тя намира тези мерки за много разумни и балансирани, тъй като националната цел е през 2020 година да се намали дялът на учениците, които не посещават училище и той да достигне 11%. Към 2017 г. процентът е 11,7%.

Огнян Исаев не смята, че тази мярка не е в правилната посока: „Колко от тези 400 хиляди семейства, които са получили за 2017-а тази помощ, ще бъдат мотивирани или демотивирани от 40 лева детето им да посещава училище? Естеството на причините, поради които едно дете не получава училище са най-различни. Ние се опитваме чрез едно централно решение да отговорим на всички местни и регионални специфики“.


image0 (9K)