Спират ли лотарията „Зелена карта“ за САЩ?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани да спре лотарията „Зелена карта“. Това стана след терористичната атака в  Ню Йорк, при която ислямист прегази и уби 8 души. Сред 13-те ранени има в тежко състояние.

Причината – терористът е от Узбекистан, но е пристигнал в Съединените щати с виза, спечелена от лотарията „Зелена карта“.

[ad id=“255238″]

Притежателите на подобна виза имат право да живеят, работят и учат в САЩ. Те имат почти сходни права с тези на  американските гражданин.

В Конгреса на САЩ в момента е внесен законопроект. Той предвижда най-радикалната промяна в имиграционната политика на страната, създавана с десетилетия. Промените предвиждат преминаването към точкова система за кандидатите за имигранти, както и елиминирането на програмата „Зелена карта“. Чрез нея всяка година в САЩ пристигат около 50 000 души на случаен лотариен принцип.

[ad id=“225664″]

В момента гражданите на някои държави нямат право да участват в лотарията „Зелена карта“, защото има големи имигрантски общности от тях в САЩ. Възможно е списъкът с тези държави да бъде увеличен.


image0 (9K)