Спират финансирането на болници и лекари

 

Здравната каса спира финансирането на болници и лекари, защото дължат пари на данъчните. Решението е взето от Министерския съвет миналата година, но започва да действа едва преди седмици.

Това ще окаже пагубно влияние върху лечението на хиляди пациенти, съобщи НОВА

Става дума за стотици договорни партньори на Здравната каса, сред които лечебни заведения, медицински практики от извънболничната помощ, включително и лични лекари. По данни на браншовата организация, подобно забавяне на средствата ще окаже пагубно влияние върху работата на медиците и върху лечението на хиляди пациенти.

Бургаската болница е изряден платец към държавата. В началото на туристическия сезон по морето тя очаква стотици хиляди пациенти допълнително. Въпреки това от месеци получава от касата доста по-малко средства от очакваното.

„Оказва се, че има много такива лечебни заведения – за много от тях колегите установиха, че има грешки в системата на НАП“, коментира д-р Галинка Павлова.

Подобни грешки открили и личните лекари – оказало се, че вместо само задълженията към НАП, били блокирани всичките им пари.

Междувременно, реалните длъжници на Агенцията по приходите ще се издължават принудително – просто касата ще им дава по-малко пари. Това означава, че някои от практиките ще затворят – или временно, или постоянно. Това ще се отрази на пациентите.

А личните лекари упрекват държавата, че все още не е започнала да плаща пълния размер на 8-процентната здравна вноска за децата, пенсионерите и социално слабите, които осигурява.

От Здравната каса напомнят, че длъжниците сред изпълнителите на медицински услуги могат да разсрочат плащанията си към националната агенция по приходите.


image0 (9K)