Споразумение между Русия и Казахстан по проекта „Baiterek“ ще бъде подписано преди края на годината

Това е заявила пред репортери днес генералният директор на Operation Center- наземна космическа инфраструктура (TsENKI) Рано Джураева.

Казахстан ще даде старт на руския обект „Proton“ през 2020 г.
„До края на годината, тези решения ще бъдат взети на ниво правителства /Казахстан и Русия/, каза Джураева.

Тя обясни, че споразумението ще се прилага за обема на инвестициите и от двете страни, както и за  ракета „Сункар“, което ще създадат руски експерти за този проект.

По-рано, вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че не се е постигнало споразумение за начина, по който ще се реализира проекта „Baiterek“. Според него, експертите на двете страни са се съгласили, че окончателното решение ще бъде взето през септември, 2016.

Рогозин добави, че по време на четвъртата сесия на Комисията се предвижда да бъде подписан съвместен план за действие за изпълнение на проекта „Baiterek“. Говорейки за подкрепата на този проект, зам- премиерът заяви, че руската страна е изпълнила задълженията си, свързани със специалисти за подготовка на „Baiterek“.Налице е самостоятелна работа в съвместната подготовка на изчислителните компоненти на ракетата за изстрелване на „Протон-М“.

Според вицепремиерът, експертите от Казахстан скоро ще могат да работят добре с този тип ракети- превозвачи.
„Те ще бъдат обучени в близко бъдеще и ще бъдат пряко ангажирани в сложните съоръжения на наземната инфраструктура“, каза руският вицепремиер.

Руската страна не изключва, че положителния опит е от значение и е уверена, че ще бъде така. Казахстанските специалисти могат да участват в съвместни проекти за други системи за отбрана в Байконур.

Превод: ЗАРАТА


image0 (9K)