„Спрете да се опозорявате“. Поредно дело срещу Навални в Москва

Съдът в Москва заседава по делото за клевета, заведено от ветеран от Великата отечествена война, обвиняем по което е опозиционерът и критик на Кремъл Алексей Навални. В началото на процеса съдийката Вера Акимова отказа да си направи отвод, както пожела защитата на опозиционера. От своя страна Навални я критикува за начина на водене на процеса и я обвини в политически пристрастия.

Навални определи делото като измислена ПР-кампания на Кремъл, чиято цел е да го тормози и дискредитира.

I За какво е делото

През лятото телевизия „Russia Today“ излъчи агитационен видеоклип в подкрепа на предложените от президента поправки в конституцията, които гарантират правото на Владимир Путин да се кандидатира отново за държавен глава на Русия. Тогава Навални нарече участниците в клипа, сред които и 94-годишният военен ветеран Игнат Артьоменко, „позор за страната и предатели“. Това стана и повод за поредното дело срещу критика на Путин.

Първото заседание беше на 5 февруари. Процесът беше възобновен в петък и по време на заседанието Навални и неговите адвокати изразиха разочарование, че макар да е забранено заснемането в съдебната зала, някои национални медии получиха видео материали.

„Нека попитаме нормалните журналисти дали някой от тях също е получил видеоклипа“, каза Навални. “Нямате право да задавате въпроси“, отговори съдията.

I Навални към съда: Много съм разочарован

Освен за равния достъп до информация на различните медии, Навални разкритикува и начина на водене на съдебното заседание. “Много съм разочарован и искам да обърнете внимание на ситуацията, че всеки път, когато свидетел не може да отговори на моите въпроси, вие спирате изслушването и оставяте свидетеля да напусне съдебната зала, така че да бъде инструктиран извън нея по какъв начин да отговори на моите въпроси”, каза той.

Навални обвини съдията, че има “слаби познания за Наказателния кодекс” и “говори като папагал”.

“Трябва да спрете да се опозорявате и да правите политически театър и да вземете някои курсове”, каза Навални.

В основата на процеса е публикация на опозционера в социалните мрежи от юни. В нея той нарича “корумпирани лакеи”, “предатели” и “хора без съвест”, застъпващите се за конституционните промени, които гарантират право на руския президент Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата.

Руският следствен комитет твърди, че коментарите съдържат „умишлено невярна информация, която опорочава честта и достойнството“ на ветерана от Втората световна война.

Ако бъде признат за виновен, Навални е изправен пред глоба, общественополезен труд или затвор.

Процесът беше прекъснат миналата седмица, след като ищецът Игнат Артьоменко заяви, че се чувства зле и беше откаран от линейка. 94-годишният ветеран заяви, че иска публично извинение от Навални, който каза, че вярва, че възрастният мъж е използван “като кукла на конци“.

I „Вие сте извратили наказателното право“

Навални също така предположи, че Артьоменко, който присъства на процеса чрез видео от дома си, е психически неспособен да го следи.

„Вие сте извратили наказателното право и сега използвате Артьоменко, за да защитите крадеца Путин и неговите приятели с медали [Артьоменко]“, каза Навални пред съда.

Делото за клевета се води след като на 2 февруари критикът на Кремъл беше осъден на 2 години и 8 месеца престой в трудов лагер, заради нарушени условия на пробация, наложена от предишно широко критикувано дело за присвояване от 2014 година. Навални наруши условната присъда заради лечение в Берлин, след като беше отровен от вещество, подобно на новичок, миналата година. Навални обвинява за покушението Кремъл, а властта в Русия отрича да има връзка със случая.

Критикът на Кремъл беше арестуван след завръщането от лечението си, още на летището в Москва. Задържането му предизвика протести в цялата страна и репресии от страна на властите към поддръжниците му.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)