Шум и хаос, но депутатите задължиха Борисов да се  яви в пленарната зала

Истински хаос настана в парламента по време на разискванията по искането на Мая Манолова от „Изправи се! Мутри, вън!“ премиерът Бойко Борисов да бъде задължен да се яви в Народното събрание на изслушване относно Плана за възстановяване. В крайна сметка предложението бе прието със 135 гласа „За“. При поисканото прегласуване „за“ бяха 140 депутати, 70 бяха „против“.

Манолова предложи точката да бъде включена като първа за сряда. „Вие няма да опазите Борисов, той ще се яви тук“, обърна се тя към депутатите от ГЕРБ.

Дебатите бяха съпроводени с нестихващи скандали. Хаосът в пленарната зала започна, след като председателят Ива Митева закри разискванията по точка за отказ на министър-председателя да дойде в парламента, каквато не фигурира в дневния ред на Народното събрание.

„Страхливецът Бойко Борисов днес не дойде – за пореден път. Шофьорчето Бойко Борисов днес не дойде – за пореден път. Джипко Бибитков днес не дойде в парламента – за пореден път. Прекрасно е, че той е ваш лидер, благодаря ви за това удоволствие,“ заяви от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Повод за думите му беше отсъствието на премиера в оставка Бойко Борисов, чието изслушване беше гласувано от НС вчера, но не се получи, тъй като лидерът на ГЕРБ излезе в отпуск.

„Преди да се разтропате, ще ви цитирам думи на човек, който стои сред вас, това са негови думи, така че си го изслушайте , а след това тропайте. Тома Биков: „Борисов не е диктатор, той е карикатура на диктатор. Второто е не по-малко вредно от първото“, каза Тошко Йорданов.

Думите му бяха посрещнати с голямо недоволство от ГЕРБ – СДС, чиито депутати тропаха по банките.

„Има такъв народ“ написаха лъжа в програмата си и тази лъжа ще бъде наказана, отвърна Тома Биков в лично обяснение към Тошко Йорданов, цитиран от Агенция „Фокус“, видя ЗАРАТА.

„Първо, се радвам, че на г-н Йорданов са му разрешили да се изкаже и днес и са свалили забраната“, изтъкна Биков.

„Ако ще си четем кой какво е писал и говорил, писали сме доста неща всички. Вие като сценарист на едно от популярните шоута, сте написали доста неща. Написали сте доста статуси на вашия лидер. Един от тях твърди, че няма епидемия от коронавирус. Това беше само преди една година и ние не сме го забравили“, каза Биков.

„Преди само няколко дни буквално, преди само няколко седмици, твърдяхте, че единствената ви кауза са да въведете мажоритарни избори в два тура. Днес това не е така. Вие излъгахте. Вашата партия подведе 500 хил. български граждани с тази теза. Ние сме готови да изработим и внесем и ще внесем още другата седмица. Вие сте написал една лъжа във вашата програма и тази лъжа ще бъде наказана. Нека има бързи изобри и ще видите колко гласа ще вземете“, посочи още Биков.

„От тази трибуна видяхме как умира българската демокрация“, заяви и Георг Георгиев от ГЕРБ.

След това от парламентарната група на ГЕРБ-СДС поискаха 30 минути почивка и след дълго консултиране председателят Ива Митева даде почивка 10 минути.

 


image0 (9K)