Среща с любознателните и търсещи знания малки преславенци

Основано от братята Джуро и Гюро в далечния 16 век, днешното старозагорско село Преславен подготвя своите наследници като умни и достойни хора.  Станалата вече традиция програма „Ваканция в читалището“ забавлява, но и възпитава децата на Преславен.

Те например, вече са готови в грижата си за птиците през зимата. Под ръководството на кака Поли от „Зелени Балкани“-Стара Загора поставиха хранилки за пойни птички по дърветата, така щом застудее, те ще се грижат редовно да има храна за изгладнелите синигери и врабци.

Малките преславенци научиха, че червеногушата гъска, забулените сови, щъркелите, всички те са видове под закрила на екологичната мрежа Натура 2000.

Разбраха още какви грижи се полагат за ранено диво животно, как се хранят малки на всеки два часа, защо лястовичките могат да станат приемни родители. Научиха историята за червеногушия гъсок Брент и неговото спасяване. Останал за година в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, докато оздравее той е бил освободен, за да поеме заедно с ято червеногуши гъски към Сибир.

Срещите с любознателните и търсещи знания деца винаги са зареждащи. От Зелени Балкани благодарят на г-жа Стойка Генова, секретар на читалище „Димитър Наумов“ с. Преславен.

 


image0 (9K)