Става все по-зле. Според доклад ТЕЦ „Марица-изток 2“ замърсява въздуха чак до Крит

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е в топ 10 на европейските производители на ток от въглища, обвинявани за огромен дял от здравните проблеми заради мръсен въздух в Европа, и е втори в ЕС по това колко здравни разходи предизвиква всеки мегаватчас, произведен от ТЕЦ. Общият ефект за БЕХ е оценен на еквивалента на 900 млн. евро здравни разходи и преждевременната смърт на 310 души през 2016 г., съобщава „Дневник“.

Само ТЕЦ „Марица-изток 2“, за която тази седмица енергийното министерство обяви, че ще бъде спасявана от дългове с пари от бюджета, е посочена като причина за опасни за здравето концентрации на фини прахови частици (ФПЧ 2.5) във въздуха не само в Северна Гърция, но чак до остров Крит.

Докладът

ФПЧ 2.5 се формират вторично благодарение на емисиите на серен диоксид и азотни оксиди, които си взаимодействат с амоняка във въздуха. Въглищните централи в Европа са изхвърлили 26% от всички емисии на серен диоксид през 2016 г., както и 8% от всички обеми на азотни емисии. С въздействието на ФПЧ 2.5 се свързват около 80% от преждевременните смъртни случаи, предизвикани от емисиите от тецове на въглища в Европа.

Изводът в доклада е, че производителите на енергия от въглища причиняват две трети от случаите на здравни проблеми вследствие на замърсяването на въздуха в Европа с обща тежест от 22 млрд. евро за здравните системи на всички страни. БЕХ е посочена сред особено сериозните случаи, тъй като срещу всеки произведен мегаватчас ток от въглища създава и 93 евро за здравни разходи. Средното ниво е 53 евро, а в доклада има още две български компании – ContourGlobal (с 64 евро и общ ефект, поставящ я на 23-о място в ЕС) и AES (€48 и 25-о място).


image0 (9K)