Стаматов: Дистанционното преподаване изчерпа лимитът на възможностите си

Броят на заразените с COVID-19 расте, а заради новите мерки, всички училища на територията на Столичната община ще трябва да преминат на ротационен принцип на обучение. Според директора на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов това не трябва да важи за децата до 4 клас.

„Онези училища, където няма болни деца или учители, може въобще да не преминават към дистанционно обучение“, поясни той в „Денят ON AIR“.

Той изтъкна, че училищата в София-град са до голяма степен децентрализирани, а директорите носят отговорността да преценят как да се реагира спрямо епидемиологичната обстановка.

„Трудната част е да се обясни на родителите, защото това създава много голямо неудобство на цялото семейство. Другата трудна част е дейността на учителя, който трябва да подготви два различни формата на обучение – за дистанционно и за присъствено. Това води до сериозно изморяване“, посочи директорът на 119. СУ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Обаче децата до 4 клас не бива да преминават към дистанционно обучение, подчерта Стаматов. А ако това се случи – не трябва да бъде за повече от седмица до 10 дни.

„Въпреки многото критики, българското образование показа един много добър резултат в дистанционното преподаване. Но лимитът на възможностите му беше не повече от края на април. То не може да бъде водещо занапред, въпреки пандемичната обстановка“, категоричен бе гостът в студиото.

Според него задължителното ваксиниране на учители е въпрос на политическо решение. Самият той се е ваксинирал отдавна, наскоро си е сложил и сезонната антигрипна ваксина.

„Дали това е пример или не, няма никакво значение. По-скоро всеки един трябва да прецени за себе си. Аз си я поставих, защото ежедневните ми контакти не позволяват нищо друго“, сподели Стаматов.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)