Стара Загора: На година от голям юбилей е първата в България астрономическа обсерватория

Преди 59 години група ентусиасти, подкрепени от гражданството на Стара Загора, създаде първият в България астрономически комплекс за популяризация и занимания с най-древната наука в историята на човечеството.

Създаването на НАОП „Юрий Гагарин“ е израз на повишените изисквания в областта на общото и специално образование в България. Идеята узря по-бързо под въздействието на полетите на първия изкуствен спътник на Земята и полета на първия космонавт в света – Юрий Алексеевич Гагарин.

На 26 февруари 1961 година обсерваторията стана факт. И оттогава тя развива в града, общината и страната изключително разнообразна дейност.

Основател на Старозагорската обсерватория и дългогодишен секретар на Съвета на народните обсерватории у нас е Бончо Бонев.

Пожарът през 1994 г. унищожи изцяло залата с Планетариума, през 1995 година обсерваторията, макар и без Планетариум, е открита официално за пореден път. Независимо от капризите на съдбата, през отминалите 59 години НАОП „Юрий Гагарин“, не е преустановила за миг своята образователна, просветителска, научна и популяризаторска дейност.

От 2011 г. в Обсерваторията започва да дава всекидневни прогнози за космическото време Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг на интернет страницата:
http://www.heliotaraxy.com

От април 2014 г. във фоайето и залата за посетители е оформена постоянна експозиция Музей на космонавтиката.

За теоретична подготовка на наблюдатели на небесни обекти и явления, от самото основаване на Народната астрономическа обсерватория се провеждат курсове за астрономи-любители. Сега лекциите по програмата за подготовката на астрономи-любители и много други материали може да намерите и в интернет-пространството на http://astronomy4all.com

Надя Кискинова, астроном в старозагорската обсерватория, сподели за ЗАРАТА, че се подготвят за 60-ата годишнина, а днес на 59-ия рожден ден ще се събере Клубът на астрономите-любители «Гемма».


image0 (9K)