Стара Загора е шеста по достъп до лекари-специалисти

Стара Загора е на шесто място по достъп до лекари-специалисти показва проучване на Института за пазарна икономика.

Индексът за оценка, изработен от експертите, е направен на база на данните на Националния статистически институт за разпределението на специалистите и общопрактикуващите лекари в цялата страна, обясни в интервю за Радио Стара Загора Адриан Николов от ИПИ. В него се включват 17 специалности и общопрактикуващи лекари и тяхното разпределение в различните области.

„Това което правим ние, е да изчислим най-добрата област за всяка една от тези категории и спрямо нея да видим отстоянието на останалите. Реално между областите няма много големи разлики, а Стара Загора по достъпа до лекари специалисти стои добре“, обобщи Адриан Николов.

Сходна е ситуацията и при общопрактикуващите лекари, допълни Адриан Николов. На един общопрактикуващ лекар в областта се падат около 1500 човека, а регионът е на 6-то място.

Повечето области споделят сходни проблеми в достъпа – най-често такива има при кардиолозите, акушер-гинеколозите, психиатрите.

Цялата картина за качеството на регионалните здравни системи се обуславя и от други фактори, освен от достъпа до лекари, каза още експертът и допълни, че това са от наличната апаратура в болниците до натоварването и квалификацията на отделните лекари. Въпреки това влошаването в достъпа на лекари, както специалисти, така и общопрактикуващи неизбежно е знак за негативно развитие на здравната система.

 


image0 (9K)