Стара Загора кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост с проекти за над 22 млн. лв.

Стара Загора кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост с проекти за над 22 млн. лв.
В брифинга участва цялото ръководство на Община Стара Загора

Община Стара Загора е подготвила и внесла по Националния план за възстановяване и устойчивост проектни предложения за над 22 милиона лева. Това съобщи кметът Живко Тодоров на брифинг днес. Проектите са свързани с ремонт, реконструкция и енергийно обновяване на 8 сгради на територията на общината.

Общината кандидатства за 2.6 млн. лв. за модернизация на образователната среда на XI ОУ „Николай Лилиев“. С проект за близо 300 хил. лв. се планира обновяване на сградата на библиотека „Родина“, а с 468 хил. лв. се залага обновяване на административната сграда на общинския превозвач „Тролейбусни и автобусни превози“. В проектните предложения попадат също сградата на бившия пионерски дом – 617 хил. лв., както и южната част от стадион „Берое“, където се помещават спортни клубове – 2.2 млн. лв. Най-мащабният проект възлиза на стойност 7.6 млн.лв. Той е свързан с обновяване и реконструкция на Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани. Местната власт залага 7.5 млн. лв. за ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Общината. Живко Тодоров защити проектно предложение, посочвайки, че съоръжението не се намира в добро състояние. „Харчат се излишни средства в опит да отоплим сградата. Ако бъдем одобрени по Плана за възстановяване, ще спестим разходи на бюджета с по-добрата енергийна ефективност“, мотивира се градоначалникът. Сред проектите е и този, свързан с обновяване на Залата на БСФС в центъра на града за 1.6 млн. лв. Всеки един от проектите очаква одобрение. Кметът подчерта, че общинска администрация има готовност да кандидатства и по други мерки, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

75 сдружения на собственици от Стара Загора са кандидатствали по новия прием на програмата за саниране. Мярката е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост, а подаването на заявления по нея изтече в края на април. Секретарят на Общината Делян Иванов уточни, че в момента се подписват двустранни споразумения с представителите на сдруженията. Предстои обявяването на обществени поръчки за проектиране, строително-монтажни дейности, надзор и др.

Стара Загора ще има умни пешеходни пътеки. Целта е да бъде заострено вниманието на шофьорите около учебните заведения, разкри Радостин Танев. За целта ще бъдат монтирани знаци, които ще бъдат свързани с училищните звънци. С края на учебния ден сигнализацията ще приканва шофьорите, преминаващи в близост до учебно заведение, да намалят скоростта си. По всяка вероятност след възстановяването на ул. „Августа Траяна“, в участъка около IV ОУ „Кирил Христов“, ще бъде поставен легнал полицай, обяви Живко Тодоров.

На срещата с журналисти стана ясно също, че Общината очаква разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство за изграждане на нов паркинг за автомобили в парк „Митрополит Методий Кусев“. Той трябва да бъде разположен северно от болница „Тракия“. Кметът Тодоров уточни, че тази стъпка се предприема в резултат на засиления трафик в района заради посещенията в обновения Зоопарк и невъзможността съществуващият паркинг да поеме автомобилите в почивните дни.

По повод протичащия в града ВиК ремонт кметът на Стара Загора отново подчерта, че е изключително недоволен от качеството, с което се възстановяват настилките. Той предупреди изпълнителите, че ако не бъде отчетена промяна в начина на работа, ще информира управляващия орган. „Общината бута този проект и благодарение на нас имаме някакви успехи. Целта ни не е да провалим проекта, а да заставим изпълнителя да го направи качествено“, посочи Тодоров.

Живко ТОДОРОВ

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)