Стара Загора тържествено отбеляза 134 години от Съединението

С тържествен общоградски ритуал пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“ старозагорци отбелязаха днес 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Пред паметта на безсмъртните наши деди, съединили измъченото ни отечество, се поклониха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, депутатите Маноил Манев и Радостин Танев, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, общински съветници, представители на партии, сдружения, съюзи и много граждани. В ритуала участваха и военни от Втора механизирана бригада.

Актьорът Ивелин Керанов прочете Манифеста на княз Алексанъдр Батенберг, с който утвърждава Съединението. С пламенни стихове разказа историята на борбата за обединение на българите и признаването му от световните сили. „Тази паметна дата трябва да тачим, както тачим Трети март! Няколко години след Освобождението, българите се мобилизират и създават безпрецедентен акт в Европа. Личности, политици и държавници се обединяват за общата кауза – силна България. Днес ние трябва да виждаме сътвореното от онези наши сънародници превърнато в реалност. Всички ние се нуждаем от силна, просперираща и обединена България. Затова трябва да отстояваме това единство, защото то ще направи България силна!“, каза в словото си Иванка Сотирова.

Венци на признателност пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ бяха положени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада, областния управител на Стара Загора, както и от Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание. Представители на партии, организации, съюзи и признателни граждани също сведоха глава и отрупаха с цветя мемориала.

Честването продължи с концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината.


image0 (9K)