Стара Загора ще има паметник на Тодор Александров

Общински съвет Стара Загора днес подкрепи предложението на ВМРО за изграждане на паметник на воеводата Тодор Александров. В зала 31 съветници гласуваха със „за“, 12 с „въздържал се“ и 4 бяха „против“.

До положителния развой се стигна, след като вносителите – Никола Чакалов и Антон Андонов от ВМРО, са коригирали първоначалния текст, премахвайки частта с финансирането от общинския бюджет. На редовния си брифинг в навечерието на сесията на местния парламент Мария Динева разкри, че настроенията сред съветниците са срещу частта, свързана с финансовото ангажиране на Общината с монумента. След направената преработка от вносителите Комисията по законност повторно разглежда предложението и коригира първоначалната си позиция, че е незаконосъобразно, но оставя в сила решението за нецелесъобразност. Въпреки това мнозинството в зала даде „зелена светлина“ за поставянето на паметник на емблематичния воевода в западната част на парк „Зеления клин“.

В хода на заседанието старозагорските съветници разгледаха 76 точки. На второ четене бяха приети изменения и допълнения на Наредбата за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти в Стара Загора, както и Наредба за реда за упражняване правата на собственост на Общината в търговски дружества с общинско участие в капитала и за сключване на договори за съвместна дейност. По предложение на БСП общинските съветници гласуваха изменения в действащия до момента Правилник за финансова подкрепа за новородени или осиновени деца.

Местният парламент упълномощи представителя на Общината за участие и гласуване по точките на дневния ред на Общото събрание на акционерите на Индустриална зона „Загоре“, което предстои да се проведе на 27 юли. По точката кметът на Стара Загора Живко Тодоров подчерта, че в близките месеци трябва да бъде поискано разширение на индустриалните терени с площите, разположени на Летище Стара Загора. Според градоначалника тези 2200 декара ще дадат алтернатива на града в задаващата се икономическа и енергийна трансформация по линия на „Зелената сделка“. „Изпуснахме инвеститори, които търсиха по-големи терени от тези, които имаме обособени в зона „Загоре“. Затова трябва да искаме държавата да прехвърли тези терени от летището на Общината, със запазване на пистата, или те да влязат в съвместното ни дружество. Големите инвеститори ще водят след себе си сериозни работни места“, отбеляза кметът. Той съобщи, че със съдействието на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков преди 2 седмици е провел среща с вицепремиера Корнелия Нинова. В рамките на разговорите е била обсъдена възможността за използване на терените на нефункциониращото летище. Живко Тодоров прогнозира, че политическата криза на централно ниво ще забави този процес.

Общински съвет освободи частично от заплащане на местни такси ползвателите на общински терени за разполагане на маси за консумация. Мярката ще важи 6 месеца, считано от 1 юли 2022 г. Целта е намаляване на въздействието на отрицателните икономически ефекти върху местната стопанска активност в сферата на туризма в общината.

Избрани бяха общинските съветници, които да участват в състава на Експертната комисия по чл. 9, ал. 1 от Правилника за условията, реда и критериите за съфинансиране на културни проекти в община Стара Загора. Старейшините са Дарин Петков, Петър Желязков, Валентина Бонева и Явор Гънчев.

Общинският съвет утвърди и промени в общинската транспортна схема, касаещи разписанието на автобус No 204 – СБА – Гробищен парк 2. Съветниците гласуваха и за продължаване на дейността на Триажен COVID кабинет в ДКЦ I с работно време от понеделник до петък.

Живко ИВАНОВ

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)