Стара стена до автогара става платно за графити майстори

Деян Минчев е управител на студио за стенопис “Fine Art Factory”, създадено от световноизвестния художник Nasimo. Екипът им прие ново предизвикателство – да превърне стара 180-метрова стена до автогарата в Мездра в атрактивно произведение на изкуството. Какво ще изобразят и с какви техники ще работят, разказва в интервю за Kmeta.bg Деян Минчев.

Екипът ви е в Мездра, за да осъществи мащабен художествен проект на стена до автогарата. Как се роди идеята и какво ще „изгрее“ върху съоръжението?

– По покана на Община Мездра ние, от екипа на “Fine Art Factory”, приехме да преобразим мащабната 180-метрова стена, която отделя комплекса на автогарата в града. Тя, образно казано, скоро ще „потъне“ в една цветна и разчупена художествена композиция, която ще презентира града и региона пред всички пристигащи тук.

Каква е идеята зад композицията? На какви мотиви ще се подчинява?

– Основната идея е да вплетем символите на миналото, настоящето и бъдещето. Ще присъстват образи, свързани със средновековната история на града, неговата еволюция, сегашното му битие и желаната му бъдеща перспектива. В композицията ще са включени и много от националните символи на нашата страна.

В концепцията си сме заложили не просто да изобразим поредица обекти и символи, а да го направим с характерния за нас „почерк“ – модерно, съвременно и достъпно.

Как по-конкретно ще разчупите изображенията? Какви техники ще ползвате за целта?

– Винаги се опираме на класическите техники в изобразителното изкуство, но успешно ги съчетаваме с графити елементи. Резултатът е една ефектна симбиоза между класиката и модерното. Ако трябва да говорим практически – рисува се с четки, валяци и спрейове, като накрая се нанасят маски със спрейове.

Колко души ще работят върху проекта и на какви етапи ще го реализирате?

– Съвместно ще работят четирима от най-добрите графити художници в България, които имаме честта да са част от нашия екип. В началото един от тях ще изрисува една четвърт от стената, където ще представим археологически комплекс „Калето“ – крепост, която е знакова за града и неговата история. Ще я следват символи от глаголицата и красив класически влаков локомотив. Тук препратката е очевидна – Мездра е железничарски град, изграждан и развиван около еволюцията на железниците. Ще изобразим още два лъва (в знак на почит към националния ни символ) и красива българска невяста с автентична носия. Четвъртият художник ще се труди върху настоящето и бъдещето. Те ще бъдат презентирани с необятния Космос, който човечеството днес и в бъдеще неизменно ще иска да покори. Той е най-мащабният символ на разгърнатия човешки хоризонт и жаждата за знание.

Искаме да се получи една стилна градация от историята към бъдещето, която да доставя удоволствие на всички.

 

Колко време отнеме реализацията на целия проект – от художествения замисъл до крайната реализация?

– Основателят на нашия екип – Nasimo, в продължение на няколко дни разработи идейния проект с неговите послания, които ние трябва да претворим. Предстои ни доста работа, тъй като нашето „платно“ е 180-метрова стена или 350 квадратни метра. Познавайки капацитета на художниците, смятам, че до седмица ще сме финализирали дейностите.

Срокът изглежда кратък предвид амбициозната задача…

– Да, кратък е, но все пак ние рисуваме в мащаб. Ако сме на обикновено платно 50 на 70 см., можем да творим и с месеци. Това обаче е друг вид изкуство, ние сме опитни и ще се справим в по-кратки срокове.

Досега рисували ли сте на автогара?

– Специално на автогара – не. Екипът ни има богат опит в цялата страна и в чужбина (особено Nasimo) с чудесни проекти върху всякакъв тип сгради. Паралелно с работата в Мездра например, финализирахме мащабен проект в Търговище.

Какви бои използвате, за да устоява творчеството ви на климатичните промени?

– Качествени (б.а. смее се). Навън се рисува с фасаген – това е като латекс за фасадно боядисване, само че доста по-скъпи. След това се тонират, за да издържат именно на климатичните капризи. С качествени материали стенописите могат да оцелеят десетилетия.

Прави впечатление, че все повече местни администрации решават да поискат вашата помощ в преобразяването на публични обекти и пространства. Означава ли това, че изкуството ви става все по-масово и достъпно?

Да, разбира се. Ние сме благодарни на всички кметове, които мислят за модерния облик на града си. Нашето изкуство може умело да покаже силата на миналото със съвременни, адекватни на времето изразни средства, и се радваме, че все повече хора възприемат ползите от това.

Надявам се да имаме още много подобни проекти, които показват, че българските кметове гледат в бъдещето и не искат градовете им да изостават.

Автор: Петя Валентинова

Kmeta.bg


image0 (9K)