Старозагорец наковладил хотел „Рай“ в Слънчака за расистки надпис

Комисията за защита от дискриминация ще образува производство по получен при нея сигнал, че на централния вход на хотел Heaven (или „Рай“ в превод от английски ) в Слънчев бряг е имало надпис на английски: „Обществен плувен басейн само за бели“ и „Животът на белите има значение“.

Пред „Нова телевизия“ заместник-председателят на комисията Баки Хюсеинов обясни, че във вторник ведомството е изпратило на място свой представител да провери получения от човек от Стара Загора сигнал и очакват съставения от него по случая протокол, за да се образува производство.

Пред местни и национални медии собственикът-управител Георги Славов обяви няколко пъти – съобщава „Дневник“, че такъв надпис няма, че това е фалшива новина: „Не мога да коментирам несъществуващи неща, няма такъв надпис! Ми не знам как си го обяснявам, фейкнюз, монтаж, виждали сме и други такива колажи“, обясни той пред камерите.

Допълни, че не е врачка и затова не може да предположи кой има интерес да го злепоставя с твърдения, че всъщност има такъв надпис. „Не виждам за какво е цялото това напрежение, защото в България няма закон за расизма, а дори да имаше такъв надпис, какъвто аз видях в социалните мрежи, това не е незаконно. Как може да има хотели само за джендъри, за с деца, за без деца, само за гейове, пък да няма само за бели?! Съжалявам даже, че не съм го сложил (надписа – бел. а.) „, заключава Славов.

В отговор на въпрос допусна, че подобен надпис ще навреди на имиджа на курорта, но посочи, че е въпрос на личен избор, а също и че си има работа и няма време да коментира „хората, които си правят колажи“.

На въпрос дали в хотела е имало туристи с цвят на кожата различен от белия Славов казва: „Ние не знаем какви хора си правят резервациите, защото всичко е онлайн и аз не го виждам като натиска дали е черен или бял. Той като се появи на рецепция, ние няма вече как да го върнем, защото нашите туроператори ще спрат да работят с нас“, илюстрира ситуацията.

Допълва, че предишни години в хотела е имало „много черни – сенегалски французи“, които са отсядали. На въпрос дали би върнал чернокож от рецепцията казва, че няма право, а дали би го направил е въпрос на личен избор.


image0 (9K)