Старозагорка развя Българския флаг на Параолимпиадата в Рио!

Иванка Колева от Стара Загора – параолимпийският ни шампион от Сидни 2000 г. беше избрана за знаменосец на българската делегация за откриването снощи на XV Параолимпийски игри в Рио де Жанейро, на стадион „Маракана”.

„Решението беше взето единодушно, след като предложението беше делегацията да бъде водена от параолимпиеца с най-много заслуги”, уточни Снежанка Латева от Българската параолимпийска асоциация. Не случайно наричат нашето Ванче „Повелителката на седемте олимпиади“!

Българското знаме вече се вее от терасата на Иванка в параолимпийското село, предаде bTV.
В последните две години тя е имала тази чест на всички големи международни състезания в Гросето, Катар и Сочи.

За осемте си участия на параолимпиади България е имала четирима знаменосци. От Сеул 1988 г. до Сидни 2000 г. националния ни флаг е носен от Георги Сакеларов, който е спечелил три параолимпийски титли в тласкането на гюле и в мятането на диск. Иванка Колева слага край на тази традиция в Атина 2004 г. Четири години по-късно в Пекин знаменосец е Дечко Овчаров, а в Лондон през 2012 г. знамето носи Стела Енева.

„По принцип Иванка е човек с късмет. Надявам се да бъде на късмет на останалите”, добави председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.

Иванка е и първата параолимпийка, която ще се състезава в Рио. Тази вечер тя ще влезе в надпреварата в мятането на диск. Радослав Златанов е другият ни представител с участие в четвъртък. Той ще се бори за влизане на финал в спринта на 100 м.


image0 (9K)