Старозагорска гимназия стана част от Международна награда на Херцога на Единбург

От тази година старозагорската ГПЧЕ „Ромен Ролан“ вече е Лицензиран оператор и част от огромното семейство на Фондация „Международната награда на Херцога на Единбург“, която е създадена през 1956 г. и работи в над 130 страни в целия свят.

До днес повече от 8 000 000 млади хора са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата на Наградата.
Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” има възможността от 2014 година официално да предоставя и координира Наградата в България.
В края на миналата година, пет преподаватели от гимназията преминаха обучение за Лидери, които да подпомагат учениците, желаещи да участват в Наградата. Над 30 ученици се включиха в това предизвикателство.
Международната награда на Херцога на Единбург е програма за личностно развитие, която развива ключови житейски умения. В нея младежите сами избират и планират своите дейности, поставяйки си лични цели и отбелязвайки своя напредък. Участниците избират активности в направленията: Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване. За да постигнат най-високото ниво на Наградата – Злато, те участват в Проект в полза на общността, далеч от родното си място.
Ползи от Наградата:
1. Насърчава развитието на лични и практически умения, които помагат на младите хора в професионалната им реализация и личностно развитие.
2. Участниците извършват доброволни дейности, с които допринасят за развитието на местна общност и осъзнават своята роля в нея.
3. Насърчава младежите да извършват физически и спортни активности, чрез които да подобрят здравето и физическата си форма.
4. Насърчава приключенския и откривателски дух, чрез предприемане на пътешествие сред природата в екип и учене през преживяване.
Дава възможност на участниците за споделени и целеустремени преживявания с хора далеч от родното място, чрез работа по общ проект в полза на местна общност.
Международната награда на Херцога на Единбург изгражда ключови умения като целеустременост, постоянство, работа в екип, самодисциплина и самоорганизираност, които са важна част от личностната и професионална реализация на всеки млад човек по света.
https://www.youtube.com/watch?v=P4k7gpGELHk&list=PLbva8oe5MD26GHw6UPQW-_O5thyNtkGxo&index=1&fbclid=IwAR1V0rHtCRWM1EsUtT-GU54JwGUP6TLkx6T6k2J5stQXLV1EhqkYWKB9kY0


image0 (9K)