Старозагорка спечели делото срещу заведение, с надценка за присъствие на деца

Старозагорката Живка Александрова спечели делото, което бе завела срещу старозагорско заведение, което искаше 50% надценка, но не по-малко от 20 лв., ако родители заведат там децата си. Решението е окончателно.

За ЗАРАТА Живка Александрова разказа: Жалбата към КЗД я пуснах през лятото на 2015 година.

Ходила съм няколко пъти с най-малкото дете, което тогава беше бебе на няколко месеца (в решението на вас е сгрешена възрастта на малкото).
Никога не е създавала проблеми, но то и няма как, тъй като не можеше дори да ходи (бел.авт: г-жа Александрова е майка на 3 деца). И след това изведнъж един ден, попадам на тази табелка в менюто. Стори ми се толкова абсурдно и толкова нагло, че не можах да си замълча просто и да го подмина.
[ad id=“225664″]
Затова и потърсих съдействие от институцията в лицето на КЗД, която би трябвало да не позволява подобни своеволия.
Нямах представа, че ще отнеме близо 3 години целия процес. Изчетох основно Закона за Защита от Дискриминация още тогава и бях сигурна, че е налице дискриминация в този случай. Не само към мен, а и към всеки един родител, който посети съответното заведение.
Защото когато поставяш условия е редно те да бъдат аргументирани. Обяснението, че е за доброто на децата и в името на тяхното здраве звучаха нелепо. Най-малкото защото те дефакто не предуреждаваха с този текст в менюто за опасности, а заплашваха с „глоба“. Ако човек се замисли, излиза така, че ако можеш да си платиш „50% надценка на сметката (минимум 20 лв)“, то изведнъж опасностите за детето ти отпадат и можеш да останеш в заведението с него.
[ad id=“263680″]
След като случката излезе по медиите и получи доста широк отзвук, Комисията за защита на потребителите се самосезира и наложи санкция на собствениците на заведеието за нелоялна търговска практика.
КЗД излезе с решение в началото на 2016 и постанови, че няма нарушение на ЗЗД.
След това аз обжалвах в Административен съд – Стара Загора, които също отсъдиха, че дискриминация няма. Последната инстанция беше ВАС. Решението на ВАС излезе преди три дни:
ОТМЕНЯ решение № 185 от 29.06.2016 г., постановено по адм. дело № 203/2016 г. по описа на Административен съд – Стара Загора и вместо него ПОСТАНОВЯВА:
ОТМЕНЯ решение № 115/31.03.2016 г. по преписка № 282/2015 г. на Комисията за защита от дискриминация.
ИЗПРАЩА делото като преписка на Комисията за защита от дискриминация за ново произнасяне.
ОСЪЖДА Комисията за защита от дискриминация да заплати на Ж. Г. А. сумата 500 (петстотин) лева разноски.
Пълният текст на решението на ВАС, четете тук:

image0 (9K)