Старозагорските депутати в 45-ото Народно събрание. ГЕРБ

В 6 публикации ще ви представим народните представители, от старозагорския регион, които хората избраха на четвърти април. Първата политическа сила е ГЕРБ – с трима депутати. Ето ги и тях.

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ е български финансист и политик. От 4 май 2017 г. е министър на образованието и науката в третото правителство на Бойко Борисов.

Роден е на 9 юни 1975 г. в София. Израства в село Априлово, община Гълъбово. До осми клас учи в училище „Васил Левски“ в Гълъбово, а средното си образование завършва в Строителния техникум в Стара Загора. Завършва Икономически университет – Варна и е магистър по публични финанси. Преминава обучение по „Бюджет и финансово управление“ в университета „Дюк“ – САЩ. Придобива опит в сферата на финансиране на образованието; оценка и наблюдение на изпълнението на европейските предприсъединителни програми.

През 2002 г. Вълчев започва работа в Министерството на финансите, като от 2003 до 2009 г. е експерт в дирекция „Държавни разходи“, която се занимава с планиране, изпълнение, анализ и оценка на бюджетни разходи. Красимир Вълчев участва в разработването и изпълнението на секторните и бюджетната политики. От септември 2009 г. до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката (МОН), с прекъсване в периода от ноември 2013 г. до август 2014 г., когато е директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в Министерството на външните работи. В МОН се занимава се с управление на администрацията и бюджета на ведомството, координира функционирането на отделните структури и звена към МОН, участва в процеса на формиране и изпълнение на политиките в сектора. През август 2016 година влиза в конфликт с министър Меглена Кунева, която го обвинява, че без нейно знание е запонал процедура за закупуване на рекламни материали за 2 милиона лева.

От април до май 2017 г. Красимир Вълчев е началник на отдел в дирекция „Финансиране на общините“ в Министерството на финансите. Назначен е за министър на образованието и науката на 4 май 2017 г. от 44-тото Народно събрание.

МАНОИЛ МАНЕВ бе народен представител и в 43-то и 44-то НС на Република България. Експерт по национална сигурност, завършил Академия на МВР със специалност „Защита на националната сигурност“, в момента е докторант в нея. Над 13 години е работил в криминална полиция на ОДМВР – Стара Загора.

Създател е на Частния колеж за охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“, гр. Стара Загора – училище за подготовка на специалисти по лична охрана и фирмена сигурност. Зам.-председател на Постоянната комисия за политиките за българите в чужбина и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на 44-то Народно събрание и член на комисиите по Контрол на службите за сигурност и комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 43-то НС.

40 години се занимава с китайски бойни изкуства, преминал е през всички степени на състезател, треньор и съдия по ушу. Създател на Българска бодигард федерация, която провежда и организира състезания за служители в службите за сигурност, НСО, ВП, МВР и др., както и НПО спортни клубове по военно-приложния спорт бодигардинг.

ИЛИАНА ЖЕКОВА е родена на 27.07.1972 година. Магистър по „Социални дейности” и по „Психология” от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019 – 2023 г. в Общински съвет – Казанлък. Ръководител на групата на общинските съветници на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Казанлък. Илиана Жекова бе председател на Постоянна комисия по здравеопазване, социална дейност и трудова заетост и член на Постоянна комисия по противодействие на корупцията, сигурност и обществен ред и за упражняване на контрол върху актовете издадени от органите на местната изпълнителна власт в Община Казанлък.

Социален работник в Дирекция „Социално подпомагане” – Казанлък и директор на дирекция „Бюро по труда” – Казанлък към Агенция по заетостта.

 

 


image0 (9K)