Старозагорските депутати в 45-ото НС. „Демократична България“

В поредица публикации ви представяме народните представители от старозагорския регион, които хората избраха на четвърти април. Досега ви разказахме за ГЕРБ – с трима депутати,  “Има такъв народ”“БСП за България”, ДПС. Петите са „Демократична България“ в лицето на Доц. д-р Атанас Славов.

АТАНАС СЛАВОВ е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. Произхожда от старозагорския род Воеви, участвал активно в културния живот на града. Завършил е СОУ „Васил Левски“ в Стара Загора. Доктор по право  на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Бил е съветник по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов (2014–2015) и съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016). Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти. Автор е на монографиите „Гражданското участие в конституционната демокрация“ (Сиела, 2017) и „Върховенството на конституцията. Същност и гаранции“ (2010) и на десетки статии и студии. Атанас Славов е учредител и член на ръководството на Движение „Да, България“ от самото му създаване.

Атанас Славов е църковен настоятел. Член е на Настоятелството на Института за пряка демокрация, член на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“. През годините е граждански активист и застъпник на идеите за радикална съдебна реформа, гражданско участие и отчетност на институциите.

Приоритетите на Атанас Славов в парламента:

  • Гарантиране на свобода, законност и отчетност на институциите. Реална съдебна реформа, – справедлив и независим съд, отчетна и отговорна прокуратура.
  • Защита на свободата на бизнеса и частната инициатива.
  • Активно гражданско участие във вземането на решения.
  • Справедлив енергиен преход за региона на Стара Загора – запазване на работни места, възможности за избор, инвестиции в модернизация на енергетиката.

„България заслужава по-добро управление, уважаващо свободата и достойнството на всеки.  Да си върнем държавата!“ С това послание доц. Славов пристъпва прага на сградата на Сединението.

 


image0 (9K)