Старозагорски ученици научиха от ИТ специалисти какъв е пътят на успеха

Интересни разкази за пътя към успеха в ИТ технологиите и съвети към бъдещите специалисти в тази област чуха ученици от старозагорските училища и преподаватели по предметите с технологична насоченост.

Първата по рода си среща „ИТ и ТИ“ се проведе в Културен център „Стара Загора“. В 13.00 часа стартираха лекциите за ученици от 7. клас, а от 15.30 часа – за ученици 8-12. клас.

Проявата се организира от Сдружение „Устойчиво училище“ и Община Стара Загора, и е насочена към всички ученици от 7-12. клас, които имат интерес да продължат образованието си в ИТ специалности/профил или вече се обучават в такива.

„Днес имате изключителната възможност да се срещнете със старозагорци, постигнали много в ИТ сектора. Те ще Ви разкажат как са постигнали успехите си и ще ви дадат съвети за развитието ви занапред. Надявам се срещата да бъде интересна и полезна, питайте за всичко, което Ви интересува“, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности в Община Стара Загора.

Според Боряна Пейчева, маркетинг специалист в ИТ компания и председател на Сдружение „Устойчиво училище“, идеята е да се развива ИТ образованието в Стара Заора, както и да се създаде ИТ общество в Града на липите. По думите и след 10 години 85% от професиите ще са нови и основната част ще изискват ИТ умения.

Пръв на сцената излезе Тенко Николов, собственик на фирма „SiteGround“, една от най-големите хостинг компании в света. Той разказа за интереса си към компютрите и как още 13-годишен създал собствен канал в интернет. Година по-късно получил и сървър и продължил развитието си. В момента компанията има 700 работници, от които 100 са в Стара Загора. Николов отговори на въпроси и сподели, че всичко може да се постигне, стига да бъде желано, че нищо не е невъзможно, зависи от човека заел се да го прави.

Стефан Цанев, управител на „MentorMat“ пък разказа как след като учил в САЩ се върнал в България и изградил бизнеса си тук. Той посъветва децата да започнат отрано да се готвят, да се предизвикват, да правят неща, които са им интересни.

Ивайло Братоев от ST6 разказа за пътя си до успеха и посъветва децата да се забавляват, но и да следят важните неща в живота и да намерят своето място.

Велизар Димитров, чиято фирма e Dynamix е една от най-големите в Стара Загора, даде пример с това как една идея може да ви направи милионери. Съветът му беше да се мисли мащабно, позитивно, да се работи много и да се учим от грешките си. Иван Лекушев от BGO software пък запозна участниците с друг аспект от ИТ индустрията-управлението на фирмата.

Срещата премина при изключителен интерес отстрана на учениците. Те задаваха десетки въпроси, дори след като свършваха участие на сцената, специалистите слизаха в залата, за да отговарят на нови въпроси.


image0 (9K)