Старозагорски ученици са на математически финал в Русия

Петокласникът Йоан Михайлов и седмокласникът Радослав Балкански, които са членове на Академията по математика в Стара Загора, са сред фаворитите за победа на финала в олимпиадата „Формула на Единството – трето хилядолетие“. Заедно с тях на престижния финал е и Ели Стоянова.

Организатор е университетът в Санкт Петербург „Петър Велики“, а състезанието е включено в календара на проявите за ученици на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация.

Финалът ще се състои в края на февруари във фондация „Миню Балкански“ в село Оряховица. В продължение на 5 астрономически часа финалистите ще решават 4 задачи – за всяка от 6-те възрастови групи.

Победителите ще получат стипендия за едномесечно обучение и творческа работа през месец юли в Санкт Петербург.

Българските представители, освен Радослав Балкански и Йоан Михайлов, са Валентин Митев от ПМГ – Бургас, Демира Недева от МГ – Пловдив, Лазар Тодоров от Софийска МГ, Мая Минкова от СУ – Несебър, Марин Христов от Софийска МГ, Мария Касия Людмилова Петрова от ПЧМГ – София, Румен Сребков от ПМГ – Бургас и Петър Узунов от МГ – Пловдив.

Към извоювали правото за участие във финала са и призьорите от миналогодишния финал – Мария Дренчева – Софийска МГ, Панайот Димитров и Дориана Петкова от ПМГ – Бургас, Ясен Пенчев от ПМГ – Габрово и Ели Стоянова от ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора.

 


image0 (9K)