Старозагорското Аязмо днес – няма подобна красота!

И в днешния понеделник майската пъстра мозайка от горски цветя е прекрасна гледка. Събудено след дългата зима старозагорско Аязмо предлага свежа палитра от диворастящ живот.

спирея

От избуяла зеленина и колонии от поклащащи се шарени личица, до срамежливо полегнали треви. Масовият цъфтеж от началото на месеца понамаля. Белите талази на спиреята (булчински венец) се омърлушиха и ароматът им ще напомни за тях чак следващата пролет. Туфичките розови цветчета върху тъмните клони на дивия рожков, който през май може да се забележи из целия град като избухнали в розово облаци, също си заминават.

7 факта от историята на Аязмото в Стара Загора

Но пък гроздовете акация така тежко са виснали, оцветили в нежно бяло-кремаво хилавите клони, че ако постоиш край дръвчето, дори и да не си алергичен, ароматът може да ти дойде в повече. Свирчовината (бял бъз) също изпълва пити с фини и лековити цветчета. Тези два вида не са масово явление на Аязмото, но който ги обича, знае къде да ги открие точно в тази част на пролетта.

Не се разхождайте покрай Летния театър на Аязмото!

На Аязмото има толкова красота, толкова зареждащо спокойствие, че и места, които да си именуваш, както ти харесва, като един, обрамчен от кипариси горски път, по който стъпваш сякаш си в Тоскана. Или кръщаваш друга пътека „Ретро“, защото:

На Аязмото една пътека получи името „Ретро“

Но минавайки покрай параклиса „Св. Теодор Тирон“ и гроба на Дядо Методий, благодари на този велик мъж, направил за старозагорци толкова много със залесяването на голия някога Ахмак баир, и склони смирено глава пред делото му!

Знаете ли защо и кога е направен калдъръмът край параклиса на Аязмото?

А ако пътеките, поляните и шубраците не са ви достатъчни, цивилизацията предлага и моделиране на мускулите със стрийт фитнес уреди. Помахайте крачоли с усмивка за здраве!

Следващата ароматна фаза, която ще превземе Града на липите, са именно те – липите и тяхната упойваща магия. Очакваме ги с любов.


image0 (9K)