Старозагорци свеждат глави пред героите, сражавали се за града преди 144 години

Стара Загора отбелязва днес 144 години от ожесточените боеве за Освобождението на града по време на Руско-турската война (1877-1878 г.)

В знак на признателност към подвига на хилядите герои, сражавали се за Стара Загора, граждани и официални лица поднесоха венци и цветя на няколко монумента – Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на защитниците на Стара Загора 19 юлий 1877 г., Паметник на загиналите във войните старозагорци, Мавзолей-костница „19 юлий 1877“, Паметник на загиналите българи и руси в Джуранлийски бой.

В церемонията в парк „Пети октомври“ пред „Паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877г.“ се поклониха председателят на Общинския съвет Мария Динева, проф. Иван Върляков, заместник-председател на Общинския съвет и председател на групата на коалиция „БСП за България” и общинският съветник от ГЕРБ Бояна Танева – Манова, съобщи Радио Стара Загора.

Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин

„Да не забравяме миналото, да живеем в настоящето и с мисъл за бъдещето, добри един за друг“, заяви проф. Иван Върляков.

Паметник на защитниците на Стара Загора 19 юлий 1877 г.

Паметник на загиналите във войните старозагорци

Мавзолей-костница „19 юлий 1877“

Паметник на загиналите българи и руси в Джуранлийски бой

„Нека да помнят, да бранят историята, защото само когато и младите, и малките се възпитават в устоите на тези времена чрез историята и миналото, само така можем да съхраним, наистина, едно сигурно бъдеще“, пожела Бояна Танева – Манова.

 


image0 (9K)