Стартъп за устойчиво пчеларство ще търси 1,2 млн. лв. на BEAM пазара

Стартиращата компания за устойчиви практики в пчеларството Bee Smart Technologies („Бии Смарт Текнолоджис“) планира първично публично предлагане (IPO) на пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса и ще търси над 1 млн. лв., за да финансира европейското си разрастване.

„Едно от нещата, които отличават „Бии Смарт Текнолоджис“ от повечето компании, е, че ние имаме технологично ДНК. Като стартъп сме гъвкави и се ориентираме бързо – нямаме продукт, който да слагаме на тезгяха и да казваме – купувайте. Правим маркетингово проучване, вземаме нещо, което знаем, че работи и допринася към нашата обща мисия и пробваме различни варианти“. Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Сергей Петров, съосновател на „Бии Смарт Текнолоджис“.

Още по темата

Той съобщи, че около средата на следващия месец се очаква да стартира първичното публично предлагане, като за 7 юли се планира уебинар, на който да се даде пълна информация за IPO-то.

“В момента не търсим умни пари, а една стратегическа стъпка, която да ни помогне да стигнем до едно предначертано място. Ние сме почти сигурни, доколкото може в днешното време някой да е сигурен, че с тази сума ще постигнем начертаните цели”, коментира предприемачът.

Стъпката на IPO-то ще бъде от 800 хил. до 1,2 млн. лева, а Петров заяви, че вярва, че “няма да се фокусираме в долната част”.

На въпроса за какво ще се използва набраният капитал, той потвърди, че целта е да се създаде устойчивост в глобалния пчеларски сектор. „Първата стъпка е България, втората стъпка – Европа, а глобалния – малко по-нататък във времето“, посочи Сергей Петров и обясни, че целта е да се увличат възможностите пред компанията. – „Имаме модел, който работи, виждаме, че има едно огромно общество от клиенти, от инвеститори, които ни подкрепят и правим правилното нещо.”

Бизнесменът разкри, че стратегическата инвестиция ще бъде насочена в три направления – доразвиване на екипа в България и в чужбина; разработване на бранда и на нови технологични решения, както и добавяне на нови продукти в портфолиото.

„В момента тестваме ново устройство, което ни дава информация за това колко полета се реализират навътре и навън в кошера, обясни Петров едно от най-новите технологични решения. – Това се прави с научна цел, но виждаме потенциалът на това устройство да два информация за нуждата от опрашване на даден регион. Продължаваме да усъвършенстваме и нашето устройство Bee-Bot, както и везната, която предлагаме.”.

През миналата година „Бии Смарт Текнолоджис“ е реализирала приходи малко над 0,5 млн. лева, а за тази година очакванията са те да достигнат 1,2 млн. лв.

„За следващите години прогнозираният ръст на приходите е между 100 и 150%, каза предприемачът. – За печалба няма да говорим още две години, защото сме компания, която не спира да търси нови възможности за растеж и до 2024 г. не възнамеряваме да излизаме на плюс – нещо, което можем да постигнем още сега, ако спре нашата амбиция за растеж.”

Успешен ли е моделът „Осинови кошер“? Какви са вкусовите предпочитания на германци, австрийци и поляци и как се тестват пчелни продукти на разработени пазари? Кои са основните рискове пред успешното развитие на компанията? Как „Бии Смарт Текнолоджис“ ще се опита да помогне на украинската медна индустрия? Как се доказва, че медът е истински? Какъв е профилът на клиентите в Германия и Австрия? Къде ще бъдат позиционирани пчеларите, с които ще се работи и дали е икономически оправдано те да бъдат местни земеделци, а медът да се транспортира и опакова в България, след което да се връща за продажба на пазарите в Централна Европа?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)