„Стига толкова!“ Христо Ковачки каза, че консултира ТЕЦ „Брикел“ „по различни теми“

"Стига толкова!" Христо Ковачки каза, че консултира ТЕЦ "Брикел" "по различни теми"

Енергийният бизнесмен Христо Ковачки консултира ТЕЦ „Брикел“ край Гълъбово „по различни теми“. Това каза самият той в писмени отговори на въпроси, зададени от Свободна Европа. Въглищната централа от години е свързвана с Ковачки, но по документи той не е неин собственик.

„Консултирал съм ги по различни теми, участвал съм в техни работни срещи, в това си качество“, написа Ковачки в отговорите. „Все пак съм доктор на техническите науки, завършил съм физика и разбирам процесите във всяка централа.“

Христо Ковачки е свързван с въглищни централи и мини в България, но няма пряко участие в собствеността им. Една от тези централи е ТЕЦ „Брикел“ край Гълъбово, област Стара Загора.

През годините бизнесменът е казвал, че консултира тецове, без да дава повече подробности.

ТЕЦ „Брикел“ влезе във фокуса на общественото внимание в средата на 2022 г. Тогавашният министър на околната среда Борислав Сандов проведе проверки в централата. Това се случи след сигнали на местни хора, които публикуваха снимки и видеоклипове на черен пушек, който се издига от централата.

Проверките откриха замърсяване с фини прахови частици и серен диоксид „в пъти над нормите“. В резултат на това и на други нарушения, констатирани от институциите, регионалната екоинспекция в Стара Загора издаде заповед ТЕЦ „Брикел“ да спре да работи. Съдът обаче спря заповедта за затварянето на ТЕЦ “Брикел” и тя продължава да работи до окончателното решение на спора с екологичните власти в съда.

„Аз не крия, че ги консултирам“

В средата на 2022 г. тогавашните управляващи направиха поредица от проверки в ТЕЦ „Брикел“. След това екоминистърът Борислав Сандов и премиерът Кирил Петков казаха, че централата дълго време е била закриляна от властите. Двамата допуснаха, че причината за това е връзката на централата с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Петков поиска от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) да провери какво е общото между Ковачки и „Брикел“.

Директорът на ТЕЦ „Брикел“ Янилин Павлов каза в интервю през юли, че Ковачки е консултант на дружеството. Самият бизнесмен не беше коментирал това публично. През септември той участва в среща на ръководството на централите „Брикел“ и „Марица 3“ с министри от служебното правителство, които поискаха от дружествата план за борба със замърсяването.

В писмените отговори до Свободна Европа Ковачки потвърди, че е консултирал ТЕЦ „Брикел“.

Аз не крия, че ги консултирам. Не виждам нищо нередно в това да помагам със своите знания и експертиза.

„Аз не крия, че ги консултирам. Не виждам нищо нередно в това да помагам със своите знания и експертиза“, написа той в отговорите, препратени от пресаташето му Десислава Филипова. „Ако криех, нямаше да присъствам на подобна официална среща. Това зависи от тях, но е широк спектърът ни на взаимодействие.“

Той добави, че е бил поканен на срещата със служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда Росица Карамфилова от „Брикел“ и е участвал в дискусията „със своята експертиза“.

В отговор на въпрос по какви теми консултира дружеството, Ковачки посочи, че за него представлява интерес „процесът по внедряване и въобще възможността за производство на зелен водород“. Той не посочи дали ТЕЦ „Брикел“ работи по внедряване на такава технология.

По документи Христо Ковачки не е собственик или пряко свързан със собствеността на ТЕЦ „Брикел“. Централата е собственост на британския гражданин Рой Кенеди. Бившият министър на околната среда Борислав Сандов е описвал Кенеди като „сламен човек“. Директорът на „Брикел“ Янилин Павлов каза в телевизионно интервю, че не е назначен от Рой Кенеди и не го познава.

В отговор на въпрос дали е имал пряко или косвено участие в собствеността на ТЕЦ „Брикел“ или други централи в България, Ковачки написа:

„За близо 30 години стаж в тази област пътят ми се е преплитал с много български централи. Имал съм много партньорства, някои от които продължават и до днес.“

„На мен ми се приписват голяма част от процесите“

Ковачки е свързван и с други въглищни централи и мини в България. Неправителствената организация „Грийнпийс“ – България публикува доклад, озаглавен „Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“. В него се описват взаимовръзки между редица фирми и централи, които през годините са били свързвани с името на Христо Ковачки.

Тази група фирми включва централите „Бобов дол“, „Марица 3“, топлофикациите в Перник, Русе, Сливен и други. Общото между тях е, че си дават заеми помежду си и дължат големи суми пари на държавата, пише в доклада на „Грийнпийс“. Част от тях по документи са собственост на фирми, регистрирани в Обединеното кралство и Кипър. Част от компаниите собственици дори са регистрирани на един и същи адрес в Лондон. Такъв пример са дружествата, които притежават централите „Брикел“, „Бобов дол“ и „Топлофикация – Перник“.

В определени моменти дори си мисля, че ме приемат като човек, с който всички се опитват да си измият ръцете.

На въпрос дали консултира други въглищни централи в България и кои, Ковачки отговори, че през годините е консултирал „различни проекти и начинания в много енергийни предприятия“, но не посочи примери.

„Иначе на мен ми се приписват голяма част от процесите в енергетиката. В определени моменти дори си мисля, че ме приемат като човек, с когото всички се опитват да си измият ръцете. Много пъти ми се е искало да кажа „Стига толкова!“, добави той в писмените си отговори.

„Реформите в енергетиката ще отнемат дълго време“

В своя План за възстановяване и устойчивост, по който очаква около 12 млрд. лева европейско финансиране, България е поела ангажимент да намали с 40% емисиите от въглищната енергетика до 2026 г. Последното Народно събрание обаче задължи правителството да предоговори Плана в частта му за енергетиката. Депутатите искат отпадане на ангажимента за намаляване на емисиите и гарантиране, че въглищните централи ще работят без ограничения поне до 2038 г.

В отговори до „Капитал“, публикувани на 15 февруари, Ковачки определя въглищата като „единствения надежден резерв, на който можем да разчитаме поне в обозримо бъдеще“.

Считам, че реалният хоризонт за цялостно преструктуриране на българската енергетика е 2035-38 г.

„Реформите в енергетиката ще отнемат дълго време. Считам, че реалният хоризонт за цялостно преструктуриране на българската енергетика е 2035-38 г.“, пише той. „Ако българската държава бъде убедителна в преговорите с Европа, ще постигнем така важното удължаване на сроковете за премахване на въглищата, както и запазване на финансирането.“

В отговорите до Свободна Европа Ковачки говори за „трансформиране“ на въглищните централи като ТЕЦ „Брикел“.

„От много време, вече 15 години поне смятам, че такива централи трябва да се трансформират. Чистото производство не е невъзможно. Времето напредва и според мен е време за бързи действия, иначе трябва да затворят“, написа Ковачки. Той посочи като алтернатива на въглищата биогаза и биомасата, както и природния газ.

ТЕЦ „Брикел“ и в момента ползва биомаса. Съгласно разрешителното ѝ до 20% от горивото, което използва, може да е биомаса, а останалото трябва да е въглища. Едно от нарушенията, с което екоинспекцията в Стара Загора се аргументира при издаването на заповедта за затварянето на централата, е, че тя не спазва точно това условие. За първите шест месеца на 2022 г. тя е декларирала, че надвишава този процент и използва повече биомаса, отколкото ѝ е разрешено.

Свободна Европа изпрати пет пъти от юли досега покана за интервю до ръководството на ТЕЦ „Брикел“, но не получи отговор нито веднъж. Свързахме се с директора на централата Янилин Павлов по телефона. Той каза, че ще върне обаждане, но не го направи и спря да отговаря на позвъняванията.

Христо Ковачки е бизнесмен и бивш лидер на партия „Български демократичен център“ (БДЦ). Той има декларирана собственост в няколко фирми. Сред тях няма въглищни централи.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)