Стоилов обжалва отказа на ВСС да разгледа искането му за отстраняване Гешев

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов ще обжалва отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Освен завеждане на дело във Върховния административен съд (ВАС) той ще предложи на Министерския съвет (МС) да поиска от Конституционния съд (КС) да се произнесе за това дали е възможно министър да поиска отстраняването на главния обвинител или председателите на върховните съдилища.

“Това тълкувателно решение се налага, след като сред самите членове на ВСС, съдейки по резултата 12:8, чрез което те отклоняват на процедурно основание разглеждането на искането по същество, а вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос. КС не се е произнасял“, каза Стоилов пред БНР. Той призова наследникът му на поста също да прояви “силна ангажираност“ по тези въпроси.

В края на юли Мнозинството в Пленума на (ВСС) отказа да се произнесе по същество по предложението на Стоилов за предсрочно отстраняване на главния прокурор. Тогава някои от гласувалите срещу решението всъщност не го подкрепиха не защото защитаваха тезата, че главният прокурор трябва да бъде отстранен, а тъй като смятаха, че искането на министъра трябва да бъде отхвърлено на други основания.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)