Стотици се стекоха в центъра на Москва в памет на Борис Немцов

В Русия днес бе отбелязана шестата година от убийството на опозиционера Борис Немцов, съобщиха световните агенции.

Стотици руснаци се събраха днес в центъра на Москва, за да почетат паметта на Немцов. Много хора, включително и американският посланик в Русия Джон Съливан, положиха цветя на мястото, недалеч от Кремъл, където бе убит Немцов на 27 февруари 2015 г.

Фондацията, носеща името на Немцов, похвали гражданската доблест на вкарания в затвора дисидент Алексей Навални. Фондацията бе основана от дъщерята на Немцов, Жана Немцова, в Бон, Германия, като всяка година връчва награда за защита на демократичните ценности в Русия.

Тазгодишният носител на наградата е Алексей Навални, когото, след смъртта на Немцов, мнозина възприемат като нова надежда за слагане на край на управлението на руския президент Владимир Путин.

Навални е „символ на съпротивата срещу тиранията в света“, заяви фондацията и призова опозиционерът незабавно да бъде пуснат на свобода, съобщи ДПА.

„Алексей Навални не само демонстрира невероятна лична смелост, но има също така огромен принос за изобличаването на корупцията“, изтъкна още фондацията.

Борис Немцов се бори за „по-добро бъдеще за страната си и за своите съграждани“, каза Джон Съливан във връзка с годишнината от убийството на опозиционния политик.

Немцов „продължава да е вдъхновение за много хора, които се борят за справедливост, прозрачност и свобода“, написа в Туитър американското посолство в Русия.

„Немцов все още е пример за тези, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията, заяви в Туитър представителството на Европейския съюз в Русия.

САЩ са „дълбоко обезпокоени“

Съединените щати са „дълбоко обезпокоени“ от „нарастващата нетърпимост“ на Русия към свободата на изразяване, заяви междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по повод шестата годишнина от убийството на опозиционера Борис Немцов, един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин, съобщи Франс прес.

„Тези, които защитават своите свободи и демокрацията в Русия продължават да са мишени на нападения и убийства. Руският народ заслужава нещо по-добро“, посочи Блинкън в комюнике.

Борис Немцов, който играеше важна роля в опозицията срещу Путин и беше вицепремиер по времето на президента Борис Елцин, беше застрелян от упор с четири куршума на мост близо до Кремъл, на 27 февруари 2015 г., припомня агенцията.

Немцов, според Вашингтон, беше „посветил живота си на изграждането на една свободна и демократична Русия“.

„Ние сме дълбоко обезпокоени от нарастващата нетърпимост на руското правителство към свободата на изразяване“, изтъкна държавният секретар на САЩ.

Няколко хиляди руснаци се събраха днес в центъра на Москва в памет на Борис Немцов.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)