Стоянка Мутафова пратила племенника си в лудница

Ако беше жива, на 2 февруари Стоянка Мутафова щеше да стане на 99 години. Те ни напусна навръх Никулден 2019 след дълга борба за живота си във ВМА. Днес единствените наследници на актрисата са дъщеря й Мария Грубешлиева от брака й с Леонид Грубешлиев и племенника й Константин Мутафов – син на нейния брат Румен. И двамата, за съжаление, нямат деца и изтъкнатата фамилия Мутафови няма да бъде продължена. По-тежка е съдбата на племенника на актрисата, който от няколко години насам е настанен в психиатрично заведение в Пловдив.

Константин има ментално заболяване и още докато била жива и здрава, лично Стояна се погрижила той да получава необходимата помощ. „Изпратихме го братовия син в дом, защото беше непредвидим. Иначе красив, строен като баща ми, но беше плод на любовта на брат ми с една германка, черна като циганка. Тя изостави момчето, то нещо не беше добре с главата и ние го отгледахме, плащахме на дома. Често с Муки ходехме да го навестим. Като го хванат нервите, ще вземе да пребие някого с бастун или прът. После кротва – тих, добър – до следващия амок. Уплаших се, че ще ни убие, мен и Муки. И решихме да го дадем в Пловдив, да се грижат за него по-специално“, обясняваше приживе Стояна.

Въпреки, че с брат си Румен не бяха близки, а в последните години от живота му дори бяха спрели да си говорят, Мутафова таеше топли чувства към сина му и не го остави на улицата. Константин и досега питал за нея и за Муки, а хората в психиатричното заведение досега си спомнят как предрекъл смъртта на леля си, пише „Ретро“.

 


image0 (9K)