„Страната не е имала премиер като мен досега“. Пламен Николов от ИТН представи вижданията си

Кандидатът за премиер на „Има такъв народ“ Пламен Николов описа част от вижданията си за бъдещето управление на страната по време на интервю в предаването „Панорама“ по БНТ в петък вечер.

„Страната не е имала премиер като мен досега – амалгама между хуманитарно образование и бизнес опит“, каза Николов.

Той беше номиниран от най-голямата партия в парламента малко преди президентът Румен Радев да му връчи първия мандат за сформиране на правителство.

По думите му първият му разговор с лидера на ИТН Слави Трифонов относно потенциална кандидатура за министър-председател е бил още преди две седмици. Тогава е станало ясно, че това е един добър вариант въобще за политическата партия.

„Между нас има изградено доверие, ние се познаваме от преди три години, още по времето на кастингите за политици, веднага след референдума. Тогава бе моментът, в който ние разговаряхме по този въпрос“, каза Николов.

Кандидатът на ИТН допълни, че всичко останало е било в сферата на предположенията. „Ние затова от ИТН казваме ,че първо трябва да се осланяме на фактите и след това на предположенията“, допълни Николов по повод спрягания за премиер до по-рано в петък адвокат Петър Илиев.

На въпрос, предимство или недостатък е това, че хората не го познават, Николов отговори, че в известен смисъл е и двете.

„От една страна е недостатък, защото нямат пряк поглед върху моята кариера, не познават начина, по който работя, а е предимство, защото страната не е имала премиер като мен досега. Човек, който идва от бизнес средите, човек, който има от една страна хуманитарно образование и бизнес опит, аз съм една възможна амалгама между двете неща. Мисля, че не сме имали такава констелация в политическия ни живот“, каза той.

Николов е доктор по философия на правото, политиката и икономиката. В сайта на ИТН е представен като човек с „над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти“.

По време на гостуването си в „Панорама“ той каза, че има над 15 години корпоративен опит в много и различни браншове у нас и в мултинационален аспект.

„През последните няколко десетилетия управленците у нас страдат от липса на теоретична подготовка. От друга страна смятам, че тази теоретична подготовка може много добре да ми послужи в практически смисъл. Аз много бързо уча, така ми се е налагало през целия бизнес живот, който съм водил до момента и целия корпоративен стаж, който съм имал. При всички положения, аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти – мултинационални, мултиконтинентални, така че смятам да прелея този бизнес опит и в политиката“, каза Николов.

Относно бъдещия кабинет, Николов посочи, че за ИТН изпълнителната власт всъщност представлява един хубав, добре сработен мениджърски екип.

Относно преговорите с парламентарно представените партии, които се водят от края на миналата седмица, Николов поясни, че на експертно ниво са намерили доста допирни точки с „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и БСП.

Николов бе категоричен, че най-важното е от ИТН да предложат своите политики.

„Ако това изисква определен вид обвързване в юридически смисъл, ние ще го направим“, поясни той и добави, че от партията предпочитат доколкото е възможно сами да управляват.

Николов беше категоричен, че ИТН няма уговорки с ДПС. По думите му решенията на ИТН няма да се вземат еднолично, а на основата на демократичен принцип сред парламентарната група на партията. Относно икономическата програма, Николов увери, че няма да вдигат данъци.

Във връзка с приоритета, обявен от него за справяне със следващата вълна на пандемията, Николов посочи, че ще се опитат да обособят болници за COVID-19. По думите му това е модел, който у нас не е сработил, но е сработил навсякъде по света.

Николов коментира и позицията на България спрямо Северна Македония. Toва, което притеснява представителите на ИТН, са неизпълнените клаузи на Преспанския договор от 2017 г.

„По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаваме от възможността за тяхното европейско бъдеще по начин, който се упражнява от други балкански държави, но това не означава, че няма да отстояваме своя национален интерес. Как точно ще бъде направено това – може би чрез ревизия на самия този договор“, каза Николов.

На въпрос, какво би искал да промени в България, Николов посочи: „Основното, което ми се иска, е да направя България просветена страна“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)